EnerjiManşet

Danimarka Büyükelçisi Petersen: Rüzgar enerjisinde işbirliğine hazırız

0

Dünya Gazetesi’nden Gülsün Sallıoğlu Gül’e konuşan Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Ruben Madsen,  enerji, sağlık ve gıda teknolojileri alanlarında Türkiye’yle işbirliğini artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Rasmus Helveg Petersen’ın 5-6 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin (TÜREK) açılışına katılacağını aktaran Madsen, “Türkiye, 2023 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 50’sini yeşil enerjiden elde etmeyi hedefliyor. Türkiye’nin bu hedefe ulaşacağını düşünüyoruz. Rüzgar enerjisi konusunda Türkiye’de oynayabileceğimiz en büyük rolü oynamak istiyoruz” diye konuştu.

Petersen, Türkiye’yle ticaret hacmini 2012-2016 döneminde en az yüzde 50 civarında artırmayı amaçladıklarını belirtti. Altaca isimli Türkiye’den bir şirketin, 2011 yılında bio enerji konusunda faaliyet gösteren bir Danimarkalı şirketi satın aldığını belirten Büyükelçi, “Sonra bu teknolojiyi Türkiye’ye getirip daha üst seviyeye çıkarmış. Şirket biyolojik maddeden, tavuk pisliğinden enerji üretiyor. Bu alanda çok üst düzey bir teknolojiye sahipler. Bu Danimarka ile Türkiye arasındaki işbirliği açısından da öncü bir proje” iadelerini kullandı.

Rüzgar enerjisi konusunda dünya lideri olan Danimarka’nın, Türkiye’de oynayabileceği en büyük rolü oynamak istediğini kaydeden Petersen;” Danimarka enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 40’ını rüzgar enerjisinden elde ediyor. Hatta sonbaharda, rüzgarın çok olduğu bazı günler elektrik ihtiyacının yüzde 100’ünden daha fazlasını bile rüzgar tribünleri üretiyor. Türkiye’de de çok rüzgarlı yerler var. Dolayısıyla ben bu kapasitenin Türkiye’de olduğunu düşünüyorum ve bu hedefin başarılabileceğine inanıyorum” dedi.

(Dünya / Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.