ManşetTarım-Gıda

TEMA: Gün aile çiftçilerine destek günü

0

Bugün Dünya Gıda Günü. Her sene Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan bu özel günün 2014 teması  “Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” olarak belirlendi. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, aile çiftçiliği kapsamında gıda güvencesi, tarımın yeniden ivme kazanması, sağlıklı bireyler yetişmesi, açlık ve yoksulluğun azaltılması ve yerel ekonominin canlanması ön plana çıkıyor.

Into The Fields

TEMA, Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı için yayımladığı mesajda aile çiftliğinin ve gelenesek tarımın  tarımsal üretimin devamlılığı sağladığına vurgu yaptı ve aile çiftçisi olan küçük tarım işletmelerinin sorunların yönelik olarak kamu, özel sektör ve STK’lar birlikte işbirliği geliştirilmesi gerektiğini belirtti:

“Aile çiftçilerinin özelikle üretimden tüketime kadar olan süreçlerinde elde edilen deneyimlerinin birbirleri ile paylaşmaları kolaylaştırılıp, birbirlerinden faydalanmaları sağlanmalıdır. Aile çiftçilerinin, çiftçi örgütlerine, karar alıcılara, finans kuruluşlarına, medya ve halka ulaşmaları etkin bir biçimde sağlanmalıdır. Aile çiftçiliği teşvik edilmeli, desteklenmeli ve gelişmeleri sağlanmalıdır. Yine, özellikle tarımsal üretimde karşılaşacakları sorunlara teknik destek sağlanmalı ve üretim süreçlerinde yaşadıkları yetiştiricilik sorunları ivedilikle halledilmeli ve gerekli eğitimler verilmelidir. Bu eğitimlerde, sürdürülebilir ekolojik tarımsal üretim yöntemleri ile sağlıklı bitkisel üretim metotları öncelikle aktarılmalıdır.”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “kırsalda ve şehirlerdeki fakirlik, yoksulluk ve açlık dünyayı tehditederken  bu tehditle baş edebilmek ve gıda güvenliğini sağlayabilmek için özellikle küçük tarım işletmeleri olan aile işletmelerine yeniden gözlerin çevrildiğini” ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi 2012 verilerine göre Türkiye’de geçimini çiftçilikle kazanan 2.214.390 çiftçi var.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.