EnerjiManşet

Fransa nükleer enerjiyi kısıtlayan yasayı onayladı

0

Fransa parlamentosunun alt kanadında Cuma günü görüşülmeye başlanan ‘yeşil büyüme için enerji dönüşümü” yasa tasarısının nükleer enerji ile ilgili elektrik üretimininde halihazırda yüzde 75 seviyesinde olan nükleer enerji payının 2025’e kadar yüzde 50’ye düşürülmesi hedefini öngören maddesi kabul edildi.

Fransa’nın enerji politikalarında önemli değişiklikler öngören ve ülkenin Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Ségolène Royal tarafından parlamento gündemine getirilen ”yeşil büyüme için enerji dönüşümü” yasa tasarısının görüşülmesine Fransa parlamentosunun alt kanadında başlandı.

14 fransa nükleer...

Tasarının Cuma günü kabul edilen dışındaki diğer maddelerinin ise Salı günü oylanmasının ardından, tamamının 2015’in başında Fransa parlamentosunun onayına sunulması planlanıyor.

Fransa’da halihazırda toplam kurulu güçleri 63,2 GW olan 58 nükleer enerji reaktörü devrede bulunuyor. Ortalama yaşları 30 olan bu reaktörlerin yarısı ise 2020’li yılların ortalarında 40 yıllık ekonomik ömürlerini tamamlayacak.

Ülkedeki nükleer enejri santrallerinin sahibi EDF şirketi ise bu santrallerin ömrünü 40 yıldan 60 yıla çıkarmanın maliyetinin 55 milyar avro olacağını açıklamıştı. Bununla birlikte Fukuşima felaketi sonrası sıkılaşan düzenlemeler de bu santrallerde üretilen elektriğin maliyetinin yükselmesine neden olmaya başlamış durumda.

Hedef Yasa ile Sera Gazı salımlarının Yüzde 75 Geriletmek

Tasarı’da aynı zamanda ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretiminin halihazırda, toplam üretim içindeki yüzde 15’lik payının 2020’de yüzde 23’e, 2030’da ise yüzde 30’a yükseltilmesi hedefleri de bulunmakta.

Tasarının  enerji verimliliği ile ilgili maddeleri de ülkenin enerji tüketiminin 2030’a kadar yüzde 20, 2050’ye kadar ise yüzde 50 oranında düşürülmesini hedefliyor.

Fransa Hükümeti yasa sayesinde Fransa’nın sera etkisi yaratan gaz salımlarının 2030’da 1990 seviyesinin yüzde 40, 2050’de ise yüzde 75 altına geriletebilmeyi öngörüyor.

(Yeşil Ekonomi)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.