Doğa MücadelesiManşet

Soma – Yırcalılar: Zeytinliklerimize el konulurken rızamızı almadılar

0

yırca1Soma’nın Yırca köyü yapılması planlanan 3. termik santrale karşı direniyor. Acele kamulaştırma kararı ile kendilerine haber dahi verilmeden zeytinliklerine el konulan köylüler danıştaya dava açmışlardı.

Köyü ziyaret eden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eş sözcüsü Sevil Turan, MYK üyesi Z.Vezan Karabulut, Arif Ali Cangı (Kurucu Eş Sözcü) hem süreç hakkında bilgi aldı, hem de bilgilendirmelerde bulundu. Soğuğa, rüzgara, çiseleyen yağmura rağmen köy meydanında tüm Yırcalılar kadını, ihtiyarı, genci yapılan toplantıyı ilgi ile takip edip, düşüncelerini de aktardılar.

Köy meydanında yapılan toplantıda muhtar bu zamana kadar yaşananları özetleyen bir konuşma yaptı. Muhtar konuşmasında: “Soma’da termik santral için acele kamulaştırma kararı verilmiş, bilgilendirme yapılması gerekirken köyden hiç kimseye bilgilendirme yapılmadı. Zeytinlikler 23 hak sahibine ait. Bize ait olan zeytinlikler tel örgülerle çevrildi. Danıştaya dava açtık sonucunu bekliyoruz. Arazinizi boşaltın diye tebligat geldi. Daha tebligatlar herkese ulaşmadan baskı yapılmaya başlandı. Ya buralardan vazgeçersiniz veya mahkemeden karar alın dendi. Zeytinliklerimizin başında nöbetteyiz. 17 Eylülde zeytin ağaçları sökülmeye başlandı, köylü oraya ulaşana dek 13 zeytin ağacımız sökülmüştü. Davanın bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz. “ diye konuştu.

Konunun hukuki boyutları hakkında açıklamada bulunan Av. Arif Ali Cangı , acele kamulaştırmanın savaş durumlarında askeri birliklerin yerleştirilmesi için kullanılan bir yöntem olduğunu söylerken, bu kanuna ek yapılarak bakanlar kuruluna yetki verilmesinin halka haber dahi verilmeden yapıldığı için padişah fermanından daha kötü olduğunu belirtti.
yırca2Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi  eş sözcüsü Sevil Turan da  Yırca köylülerine seslenirken benzer deneyimlerden bahsetti ve kadınların bu tür mücadelelerde çok önemli olduğunu vurguladı. Turan konuşmasında “Jandarma bu tür mücadelelerde kadınlara saldırdı ama sonuç alamadılar ve mücadele edenler kazandı” dedi.  Yapılanların kalkınma ve enerji ihtiyacı için yapıldığının yalan olduğunu eklediği sözlerine her zaman yanlarında olacaklarını söyleyerek son verdi.

Buluşmada söz alan Dr Alper Öktem ‘biz kentliler burada ne arıyoruz’  diyerek  başladığı konuşmasında burada yetişen zeytinlerin, tarım ürünlerinin kentlileri doyurduğunu, dolayısıyla sağlıklı gıda ile beslenmek istediklerini vurgulayarak  yetiştirilen ürünlerin Yırcalıları ilgilendirdiği kadar kentlileri de ilgilendirdiğine işaret etti. Enerji ihtiyacının gerçek olmadığını söyleyen Öktem, enerji ihtiyacı varsa da başka yollarla temin edilir dedi. “Sizin yaşamınızda daha fazla enerjiye ihtiyaç var mı” diye sordu ?

Bir köylü kadın şikayetlerini dile getirirken var olan santralin kokusunu, dumanını çektiklerini ama sıcak suyundan faydalanamadıklarına dikkat çekti.

Başka bir köylü ise “Devlet köylüye darbe yaptı. Hiçbir AKP’li zeytinliğinizi alacağız, rızanız var mı  diye sormadı “ diyerek duruma olan öfkesini dile getirdi.

Söz alan köylülerden bir diğeri ; “ Termik santral yapılacak iki tane alan varken neden bizim zeytinliklerimize el konuluyor? Bunların amacı köylüyü bitirmek  “ şeklinde düşüncelerini ifade etti.

YSGP Manisa İl Yürütmesi adına konuşan Zeynep Yılmaz ise; “ Amaç tarımı bitirmek, GDO’lu  tohumları kullanmak zorunlu iken kim kalkınacak acaba? Kırk dört yaşımdayım hep kalkınıyoruz ama biz görmedik bir türlü. Bu kalkınanlar kimler ? İnsanlar ekmek kapısı açılacak niye engel oluyorsunuz diyor, üç kuruş para verecekler burada çalışmaktan kaynaklı hastalıklarda da yine onların hastanelerinde harcamak zorunda kalacaksınız. Bu nasıl ekmek parası kazanmak? Soma katliamında kaybedilen madencilerden birinin annesi  ‘Biz eskiden köyde her şeyimizi yetiştirir, çoluk  çocuk yerdik. Azdı ama mutluyduk. Sonra gübre pahalandı, mazot pahalandı tarım yapamaz olduk. Madene mecbur kaldık. Her şeyi pahalı yapıp bizi buralarda çalışmaya mecbur ediyorlar ‘ demişti. Aynı senaryo bugün Türkiye’nin bir çok yerinde oynanıyor. Ekmek parası kazanacağız, Allah onlardan razı olsun diyenler, tüm bunları bildikten sonra yine de Allah razı olsun diyecekler mi ?” diye konuştu.
Toplantıya EGEÇEP, Greenpeace ve Soma’lı aktivistler de destek verdi.

yırca 3Zeytinliklerin etrafını tel örgülerle çeviren firmaya karşı köylüler ve Greenpeace aktivistleri de zeytin ağaçlarının sökülmemesi için nöbet tutuyorlar. Yapılan destek ve ziyaretlerden mutlu olan Yırca köylüleri ekoloji mücadelesindeki herkesi konuk etmekten, yanlarında görmekten mutlu olacaklarını dile getirdiler.

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.