Köşe YazılarıManşet

Sürdürülebiliryaşam.tv projesi hangi ihtiyaçtan doğdu? – Pınar Öncel

0

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nde her sene yüzlerce belgesel arasından çeşitli kriterlere göre seçtiğimiz belgeselleri Türkçeye çevirip gösteriyoruz. Başlıca üç kriteri özetlemek gerekirse:

sürdürülebilir yaşam 1

  • Çözüm içermesi. Filmlerin sadece sorunları tespit edip göstermesi yeterli değil. İnsanların filmi izledikten sonra kendilerini güçsüz ve umutsuz hissetmelerini istemiyoruz. Aksine kendilerini güçlenmiş ve ilham almış hissederek birşeyler yapabileceklerini hissetmelerini istiyoruz. Dünyanın her yerinde insanlar/kurumlar çok güzel işler yapıyorlar; olumsuz olayların bombardımanında bunlar bize ulaşmıyor. Harekete geçmek için güzel örnekleri, küçük de olsa sürdürülebilir bir yaşam için atılan adımları görmeye ihtiyacımız var.
  • Bütüncül bakış açısına sahip olması. Sorunları/olayları değerlendirirken tek taraflı veya dar bir bakış açısından değerlendirmek oldukça kolay. Oysa son derece karmaşık sistemlerin içerisinde yaşıyoruz; ekolojik, sosyal ve doğal olarak ekonomik sistemler birbiriyle etkileşim içinde. Dolayısıyla çağımızın kompleks sorunlarını anlayabilmek, çözüm üretebilmek için sistemleri ve etkileşimleri anlamamız gerekiyor. Konuları değerlendirirken çok daha geniş açıdan bakabilmeliyiz. Bu nedenle bütüncül bakış açısına sahip olan filmleri tercih ediyoruz.
  • Hikaye anlatımı. Günümüzde bilgiye erişim hiç olmadığı kadar kolaylaştı, ancak festival filmleriyle yaratmak istediğimiz etkiyi sadece bilgi aktararak elde etmek mümkün değil. Konferanslarda, üniversitelerde vb ortamlarda sunumlarla insanları günlerce bilgi bombardımanına tutabilirsiniz; ancak konu bilgi aktarımı değil; insanların kalbine de hitap etmek ve onların bazı şeyleri idrak etmesini sağlamak için kuru bir aktarımdan öteye geçmek gerekiyor. Bazı belgeseller bunu çok güzel başarıyor.

Yıllar içerisinde bu kriterlere sahip çok güzel belgeseller gösterdik. Bu filmleri daha çok kişinin izlemesini istiyorduk; bu doğrultuda çok da talep alıyorduk. Surdurulebiliryasam.tv bu düşünceyle ortaya çıktı.

sürdürülebilir yaşam 2

Belgesellerin ne kadar güzel olduğunu ancak izlediğinizde anlayabilirsiniz. Birçok konu ve birçok ülkeden filmler var. Ortak noktaları sürdürülebilir bir yaşam için ilham verici gerçek hikayeleri anlatıyor olmaları. Su, enerji, iklim, tarım, gıda, turizm, insan, toplum, aktivizm, sosyal girişimcilik, iş dünyası aklınıza gelebilecek hemen her konuda yaratıcı, insanın içini açan projeleri, yenilikleri izleyebileceksiniz.

Yönetmenler de çoğunlukla bu konularla ilgili kişiler ve projemize çok sıcak baktılar. Bize destek oldular. Birçok filmi açık kaynak olmadığı halde Türkiye’de Türkçe altyazıyla ücretsiz olarak izlemek mümkün olacak. Filmlerin bir kısmı ya büyük bütçeli yapımlar olduğu için veya yönetmenleri/yapımcılarının yeni projelerinin kaynak ihtiyacı nedeniyle ve yönetmenlerin tercihi ile düşük bir ücretle izlenebilecek. Hepsinin ücretsiz olmasını isterdik, ancak yönetmenleri desteklemek de açıkçası bu şekilde olması hoşumuza gidiyor.

Kitlesel fonlama kampanyası nasıl gidiyor, neye ihtiyacımız var?

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivalinin 2011 yılı tanıtım filmi

Surdurulebiliryasam.tv sosyal bir girişim; projenin hayata geçmesi için kitlesel fonlama kampanyası açtık. Proje; festivali takip eden, sürdürülebilirlik konusuna ilgi duyan çevremizden çok güzel destek aldı.  Şimdi ise kendi çevremizin ötesine geçmek ve websitesinin gelecekteki kullanıcılarına ulaşmak istiyoruz.

Kampanyaya destek alabilmek için belli çevrelere hitaben ödüller oluşturduk. Örneğin bu konularla ilgiliyseniz ve film yapımcısı/yönetmeniyseniz bu filmlerden birinin yapımcısı veya yönetmeni bir vesileyle Türkiye’ye geldiğinde (ki her sene birkaç yönetmenin turistik/iş amaçlı İstanbul’a yolu düşüyor) onlarla vakit geçirmek güzel olabilir. Veya benzer ilgi alanlarına sahip kişileri, destekçileri biraraya getirecek bir gezi organizasyonuna katılmak mümkün.

Bir başka ödül ise iş dünyasına yönelik. 1 günlük bir eğitim ile bütüncül ve sistematik bakış açısına sahip bir çerçeve programı olan The Natural Step’in (TNS) temellerini aktaracağız.  Sürdürülebilirlik genel bir kavram olarak kullanıldığında iş dünyası için soyut ve belirsiz bir seviyede kalabiliyor. TNS, sistematik yaklaşımı ve somut sürdürülebilirlik ilkeleri ile tedarik zincirleri, enerji kullanımı, atık, üretim, hammadde kullanımı vb birçok operasyonu ile son derece karmaşık bir sistem içinde işletmelerin sürdürülebilirlik hedefi için kaynaklarını en doğru ve anlamlı şekilde kullanmalarına imkan tanıyor. Bu çerçeve programının uzmanı olarak  1.000TL vererek surdurulebiliryasam.tv’yi destekleyen iş dünyasından yöneticilere ve profesyonellere yönelik pratik yöntemler içeren bir eğitim vereceğiz.

Destek olmak için kampanya sayfamız olan www.fongogo.com/p/surdurulebiliryasamtv linkine girip uygun destek ve ödül seçilip sistemin yönlendirmesi ile kolaylıkla katkı verilebiliyor.

Surdurulebiliryasam.tv açıldığında nasıl işleyecek?

Sürdürülebilir Yaşam Tv'de izleyebileceğiniz belegesellere birkaç örnek

Sürdürülebilir Yaşam Tv’de izleyebileceğiniz belegesellere birkaç örnek

Web sitesi geçmişte festivalde gösterdiğimiz belgesellerden yaklaşık 20 tanesiyle açılacak; ardından her hafta yeni filmler ekleyerek bu sayıyı artıracağız.  Bu sene 7-9 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bittikten bir süre sonra bu seneki filmleri de eklemeye başlayacağız. Bireysel üyelik ücretsiz olacak. Üye olmadan da film izleyebilirsiniz ancak üye olduğunuzda bazı fonksyionlardan faydalanabileceksiniz; filmlere yorum yapmak, yönetmenle iletişime geçmek, gösterim organize etmek gibi.

Bireysel üyeliğin yanısıra kurumsal üyelik de mümkün olacak. Kurumsal üyelik ücretli olacak ve kurumlar üye olduklarında kurumsal sayfaları olacak. Kurumlar bu sayfada sürdürülebilir bir yaşam için attıkları adımların filmlerini paylaşabilecekler. Sürdürülebilirlikle ilgili varsa raporları, haberlerini de paylaşabilecekler. Kurumların özellikle filmlerini koymalarını istiyoruz; çünkü herkesin uzun raporları, proje metinlerini okumaya vakti olmuyor; oysa 10-15 dakikalık bir film hem çok etkileyici oluyor hem de çok daha fazla kişiye ulaşıyor. Belli bir konuda bir belgesel izleyen bireysel kullanıcılar, benzer konuda proje gerçekleştiren bir firmanın veya STK’nın filmini hemen ardından izleyebilecek, karşılaştırma yapma imkanına sahip olabilecek.

Şirketler, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları, yerel yönetimler ve sosyal girişimciler surdurulebiliryasam.tv’ye kurumsal üye olabilecekler. Kurumsal üyelik, websitesi için belgesel izlemenin ötesine geçmek konusunda anlamlı bir karar oldu. Websitesinde Türkiye’den de belgeseller olacak ancak bizde bu türde yapım sayısı çok az. Oysa kurumlar birçok çalışma yapıyorlar, projeler gerçekleştiriyorlar ancak bunlar medyada fazla yer almıyor ve çok az kişi tarafından biliniyor. Biz sürdürülebilir bir yaşam için atılan her adımın çok değerli olduğunu ve görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle kurumsal sorumluluk projelerini, sürdürülebilirlik vizyonuna sahip kurumların değişim/dönüşüm hikayelerini, toplumsal ve/veya ekolojik fayda sağlayan çalışmaların bir arada olmasını, bu çalışmalar hakkında bilgiye kolaylıkla ulaşılabilir olmasını sağlamak istiyoruz.

Pınar Öncel

 

 

Pınar Öncel

 

You may also like

Comments

Comments are closed.