Uncategorized

15 Eylül- 21 Eylül 2014

0

Amerika Temsilciler Meclisi Obama’nın Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan ayaklanmacıları silahlandırma planını destekledi. Obama Amerika’nın kara mücadelesine girmeyeceğini, katkısının hava saldırılarıyla olacağını söyledi ama General Martin Dempsey Amerikan ordusunun Iraklı askerlerin IŞİD’e savaşına katılabileceğinin ipuçlarını verdi. Arap ülkelerinin de arasında bulunduğu 27 ülke Paris’te IŞİD’i yenmek için gereken her fedakârlığı yapmaya söz verdi.

Suriye’de yakalanan Britanyalı yardım görevlisi David Haines IŞİD tarafından öldürüldü. IŞİD’in öldürdüğü üçüncü Batılı oldu. IŞİD Ellerinde tuttukları diğer Britanyalı yardım gönüllüsü Alan Henning’i de öldürmek için tehdit ediyor.

Avustralya polisi IŞİD’in ülkede rastgele kafa kesme çağırısı yapmasından sonra en büyük terör karşıtı baskınını yaparak 15 kişiyi tutukladı. Avustralya hükümeti IŞİD’e karşı Irak’ta askeri operasyonu en çok destekleyen hükümet oldu, bir operasyon halinde katılacağına söz verdi.

Amerika batı Afrika’ya Ebola’yla savaş için 3 bin askeri personel göndereceğini duyurdu. Pentagon aynı zamanda lojistik uzmanlarını de bölgeye getirerek donanım tedarik bölgeleri ve sağlık ocakları kuracak. Virüs şimdiye kadar 5 bin kişiyi etkiledi. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre virüsün on binlerce insana yayılmasını engellemek için uluslararası efor gerekli.

Nijerya’da öğretmen okuluna yapılan silahlı saldırıda en az 15 kişi öldü. Ülkede askeri bir mahkeme Mayıs’ta bir isyanda birlik komutanına ateş açan 12 askere idam cezası verdi.

Güney Sudan ülkede çalışan yabancılara ülkeyi bir ay içerisinde terk etmesini söyledi. Teklif yardım programlarını sekteye uğratacağı için tepki uyandırdı.

Ukrayna parlamentosu barış antlaşmasının bir parçası olarak ülkenin doğu bölgelerine daha fazla otonomi vermeye ve isyancılara af önermeye karar verdi. Parlamento uzun zamandır AB ile yapılması beklenen ortaklık anlaşmasını da onayladı, anlaşma önümüzdeki seneye kadar tam geçerlilik kazanmayacak. Ukrayna’nın önceki başkanı Viktor Yanukoviç anlaşmayı imzalamayı kabul etmemişti. Doğu Ukrayna’daki ateşkes de münferit çatışmalarla bozulmaya devam ediyor.

İsveç başbakanı Frederik Reinfeld partisi yerel seçimlerde Sosyal Demokrat partiye yenilince istifa etti. Sosyal Demokrat parti Yeşillerle koalisyon görüşmeleri yapıyor. Parti başkanı Stefan Lovfen, kendisinden önceki başkan gibi seçimlerde aldığı desteği ikiye katlayarak üçüncü gelen göçmen karşıtı İsveç Demokratlarıyla görüşme yapmayacak.

Uluslararası Göç Örgütü 500 kişinin Mısır’dan Malta’ya göç eden göçmenlerin boğulduğundan endişe ediyor. 200 göçmenin de Libya kıyılarında kayıp olduğu düşünülüyor. Uluslararası Göç Örgütü bu sene 3bin göçmenin Avrupa’ya denizi geçmeye çalışırken öldüğünü tahmin ediyor.

Avustralya Büyük Set Resifi’nin Birleşmiş Milletlerce “tehlikede” olarak yeniden sınıflandırılmasını önlemek için 35 yıllık bir yönetim planı açıkladı. Finlandiya büyüklüğündeki resif kıyı kalkınma projelerinin ve iklim değişikliğinin tehdidi altında mercanlarının yarısını kaybetti.

Tayland’da Mayıs darbesini yapan generaller önceki başbakan Thaksin Shinawatra’nın adının okul kitaplarından silinmesini emretti. Eski milyarder başbakan şimdi gönüllü sürgünde.

Çin hükümetinin Sincan’daki Uygurlara yönelik politikalarını eleştiren İlham Tohti’nin davası başladı. Uygurluların terör saldırı dalgasına karşı hükümet uzak batı bölgedeki kontrolleri sıklaştırmaya başlamıştı.

Hillary Clinton kocası Bill Clinton’ı Iowa’da Demokrat Parti etkinliğine götürdü, vegan eski başkan katılımcılara mangal yaptı. Hillary Clinton Iowa’daki Demokrat Parti etkinliğinde başkanlığa oynamayı düşündüğünü söyledi.

Amerika yoksulluk oranları 2006’dan beri %15’ten %14.5’e düştü, siyahlar ve hispanikler için oranlar aynı kaldı. Siyahlar için yoksulluk oranı %27, hispanikler için %24.

Standard & Poor Venezuela’nın kredi notunu düşürdü. Ülkenin petrol zenginliğine rağmen ekonomisi küçülmeye ve enflasyon %60’un üzerinde artmaya devam ediyor. (ÖK)

You may also like

Comments

Comments are closed.