ManşetYerel

Akyaka, Azmaklarına sahip çıktı

0
Görsel: Haluk Cömertel Akyaka Kadın Azmaği

Azmaklar, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Akyaka’nın kendine özgü, ekolojik olarak eşi benzeri olmayan doğal oluşumları. Her sene 60.000 ziyaretçinin geldiği, bereketli Gökova Körfezi’nin balıkçılık kaynakları için önemli bir üreme-büyüme alanı, yaz-kış su sıcaklığının 14-16 derecede olduğu, kuş ve balık türleriyle önemli bir sulak alan. Ancak, kanun kapsamında olmadığı için ziyaretçi ve işletmelerin sorumsuz uygulamalarıyla karşı karşıya. Bu tahribata kayıtsız kalmayan Akyaka Yerel Yönetim Platformu’nun (AYYP) 2012’den beri yürüttüğü çalışmalar karşılığını buldu ve Azmaklar, Kıyı Kanunu kapsamına alındı.

Görsel: Derya Yıldırım Azmaklar, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Akyaka’nın kendine özgü, ekolojik olarak eşi benzeri olmayan doğal oluşumları.

Görsel: Derya Yıldırım
Azmaklar, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Akyaka’nın kendine özgü, ekolojik olarak eşi benzeri olmayan doğal oluşumları.

AYYP Akyaka’daki eylemlerine belediyenin orman içine çöp dökmesini protesto ederek başladı. Sonrasında Azmakları gündemine aldı çünkü 2012 yılında o zamanki Akyaka Belediyesi başlattığı Azmak Kıyı Peyzaj Projesi ile azmak çevresindeki sazlıkları kesmeye, nehir yatağını doldurmaya ve üzerinde ticari alanlar oluşturmaya başladı. Platform, konuyu gündemine aldı. Bir taraftan ilgili kurumlara dilekçe vererek olayın yasal-yönetsel kısmını takip ederken diğer taraftan da 2012 Kasım ayında ‘Azmak’ta Doğal Yaşam Yok Olmasın Sempozyumu’nu düzenleyerek tüm tarafları bir araya getirdi. Bu süreç sonunda ortaya çıktı ki Azmaklar Kıyı Kanunu kapsamının dışında olduğundan Belediyenin ve diğer işletmelerin neden olduğu tahribatlara karşı mücadele ederken yasal bir dayanak yok. Dolayısıyla AYYP mücadelesinin hedefine Azmakların Kıyı Kanunu kapsamına alınmasını koydu. Ve tüm bu çabaları sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı arazi incelemeleri ve aldığı karar sonucu Azmaklar Kıyı Kanunu kapsamına alındı.

AYYP sözcüsü Serdar Denktaş “Azmakların kıyı kanunu kapsamına alınması ile birlikte azmak kenarında faaliyet gösteren tüm işletmelerin (restoran, kafe, otel, otopark, vs) ve günübirlikçilerin azmaktaki canlıların doğal yaşam alanlarını işgal ve tahrip eden faaliyetleri artık yasaya aykırı durumda. Dolayısı ile yasanın gereği yerine getirilerek bu işgallere son verilmesi talep edilmeli. Bakanlık, Valilik, Kaymakamlık, Belediye;  hepsi sorumlu kurumlar. Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar da yasaların işletilmesi için baskı uygulamalı” dedi.

Akyaka’nın Sesi  blogundan bakanlık kararına ve platformun diğer faaliyetlerine ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.