EmekManşet

Amasya’daki işkence davası zaman aşımından düşürüldü

0

Amasya Suluova Et ve Balık Kurumu’nda çok sayıda kişiye işkence yaptığı iddia edilen Yüzbaşı Atasoy Fitoz’un yargılandığı dava, işkence yapıldığına dair rapor ve belgelere rağmen zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.

cats

12 Eylül askeri darbesi döneminde onlarca devrimciye Et Balık Kurumu’nda işkence yaptığı iddia edilen dönemin Yüzbaşısı Fitoz hakkında çok sayıda soruşturma açılmıştı. İşkence mağduru Hasan Kaplan’ın şikayeti üzerine 2012 yılında başlayan soruşturma kapsamında açılan işkence davasının 3. duruşması dün Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kaplan avukatı Mehmet Horuş aracılığıyla mahkeme heyetine işkence izlerini ve konuya ilişkin hastane raporlarını sundu.

Mahkeme başladığında savcının daha önceki duruşmalara katılan savcı olmadığı görüldü. Fitoz’un katılmadığı duruşmada mahkeme heyeti mağdur tarafa beyanlarını sordu. Avukat Horuş, işkence yapıldığına dair delil ve raporların incelenmesini ve sanığın mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti. Beyanların alınmasının ardından duruşma savcısı mütalaasını açıklayarak söz konusu ‘davanın zamanaşımı dolayısıyla düşürülmesi’ ni istedi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti mağdur avukatlarının taleplerini reddederek, davanın zaman aşımından düşürülmesine hükmetti.

Karara itiraz eden Devrimci 78’liler Federasyonu yöneticileri ve izleyiciler, mahkeme heyetini alkış ve ıslıklarıyla protesto etti. Kararı tanımadıklarını ifade eden izleyiciler, “İşkenceciler halka hesap verecek” sloganı attı. Avukat Horuş, 12 Eylül’ün yıl dönümünde verilen bu kararı “Düşündürücü ve kabul edilemez” olarak niteledi. Fitoz hakkında Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir davanın daha görüleceğini hatırlatan Horuş, “Yargı yoluyla da 12 Eylül’ün üzerini örtbas etmeye çalışıyorlar. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Hukuki mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.

1980 darbesinde tutuklanan ve işkence gören Yeni Çeltek madencilerinin hikayesini okumak için tıklayınız.

(Evrensel / Yeşil Gazete)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.