Hafta SonuManşet

“Bir vejetaryenim, soya kıyması tüketmem doğru mu?”

0

soy-protein-chunks-textured-texturized-vegetable-tvp-also-known-as-textured-tsp-meat-soya-defatted-32802164Soru

Merhaba,

Ben 5 yaşımdan beri, yani yaklaşık 22 yıldır vejetaryenim. Çok sık olmasa da arada (ayda 1-2 öğün) soya kıyması tüketiyorum, soyanın çok işlem görmesi gerektiğinden dolayı soya kıymasının kanserojen bir ürün olduğuna dair bir yazı okudum. Bu ne kadar doğrudur? Soya kıyması tüketilmemeli midir?

Sevgiler.

Yanıt

Merhabalar. Soyayı tüketme sebebiniz eğer protein takviyesi ise bundan vazgeçmenizi öneririm size. Bitkisel proteini çok daha sağlıklı, tam ve zengin miktarda sağlayacak yerli ürünlerimiz var. Çeşitli fasulyeler, bezelye, mercimek çeşitleri. Bunları tam tahıllarla tükettiğinizde yeterli proteini alabiliyorsunuz.

Soya konusunda söyleyeceğim birkaç şey şu:

·  Öncelikle dünyada soya büyük oranda GDO’lu kaynaklardan üretiliyor. Diyelim ki GDO’lu kaynak değil, daha güvenli bir kaynaktan geldi soyanız bu sefer de ekolojik üretilip üretilmediğini bilmiyoruz. Zira çok fazla miktarda üretilen soya genelede monokültür üretimi olan bir bitki.

·  İkinci olarak soya bizim öz bitkimiz değil. Bazı bölgelerimizde üretiliyor olsa da aslında bizim coğrafyamızda eşdeğeri çok daha kıymetli yerli çeştilerimiz var. Yukarıda bahsetmiştim. Örneğin Mercimek’in ana vatanı Anadolu. Bitkisel beslenmede, ya da genel olarak beslenmede en önemli noktalarda biri yerel beslenmedir.

·  Üçüncü olarak soyanın dünyada bu kadar çok tüketilmesi neticesinde üretimi de çok arttı. Elbette sadece gıda amaçlı değil, katkı maddesi olarak da üretimi yapılıyor Soya’nın. Ancak bu üretim için yağmur ormanları kesiliyor ve soya tarlaları açılıyor. Bu da gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor.

Kısacası soya hem gezegenimiz hem de bizim için uygun bir besin değil. Çok daha leziz ve çok daha besleyici çeşitler var ülkemizde. Tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.