Uncategorized

25 Ağustos – 31 Ağustos 2014

0

Beş haftadır süren ve çoğu Filistinli sivil olmak üzere en az 2,100 kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından İsrail hükümeti ve Hamas arasında bir ay sürecek bir ateşkes anlaşmasına varıldı. Bu ateşkes anlaşmasının öncekilere göre kalıcı olacağı düşünülüyor.

Batı ve bölge hükümetleri IŞİD’in Irak ve Suriye’deki ilerleyişini durdurmak için tartışa dursun, cihatçı gurup Raqqa yakınlarındaki Tabqa hava meydanını ele geçirdi. Bazı Amerikalı ve İngiliz politikacı ve komutanlar Suriye Başkanı Beşar Esad’la işbirliği ihtimalini ortaya koyarken Batı hükümetleri henüz çekimser.

Boko Haram’ın saldırısına uğrayan 500 Nijerya askeri Kamerun’a kaçtılar. Ekstrem İslamcı grup kuzeydoğu Nijerya’da birkaç yıldır kargaşa yaratıyorlar.

İki sene boyunca aralıklı devam eden çatışmaların ardından Mozambik hükümeti ve muhalif Renamo hareketi Ekim ortasında yapılacak başkanlık ve meclis seçimleri öncesinde barış anlaşması imzaladı.

Brezilya başkanlık adayları ilk televizyon münazarasını yaptı, kesin kazanan yok. Bir seçim anketi çevreci Marina Silvia’nın %29 oy alacağını gösterirken Dilma Rousseff’in oy oranı %34’e düştü.

Kolombiya silahlı Kuvvetleri ve Kolombiya Devrimci Silah Güçleri Havana’da seferberliğin sona erdirilmesi ve silahsızlanma üzerine konuşmalara başladı. İki yıldır süren barış görüşmelerine ilk defa hizmete devam eden askeri yetkililer katıldı.

Ukrayna’nın uzak güneydoğusunun da işgaliyle Rusya’nın yayılması istilası kanıtlandı. Ukrayna başkanı Petro Poroşenko meclisi dağıtarak 26 Ekim’de seçimleri istedi. Sonrasında Belarus’un başkenti Minsk’e giderek Rusya başkanı Vladamir Putin’le çatışmaları bitirmek için görüşme yaptı, ama ilerleme kaydedilmedi.

IMF başkanı Christine Lagarde Fransız sulh hakimleri tarafından siyasi-yolsuzluk skandalıyla resmi soruşturma altına alındı. Skandalda Nicolas Sarkozy destekçisi iş adamlarından Bernard Tapie’nin de adı karıştı.

Berlin belediye başkanı Klaus Wowereit Aralık’ta şehirin yeni havalimanı tartışması nedeniyle görevi bırakacağını söyledi. 2001’den beri görev yapan valinin 2012’de açılması planlanan Berlin-Brandenburg havalimanının gecikmesiyle popülerliği azalmıştı.

Tayvan savunma sahasına giren Çin askeri ajan uçaklarını izlemek için savaşçı-jet gönderdiğini söyledi. İddia edilen müdahale Pentagon’un Güney Çin Denizi’nde bir Çin jetinin ajan uçağıyla “tehlikeli” bir şekilde kesiştiğini söylemesini izleyen günlerde oldu.

Japonya mahkemesi Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi TEPCO’nun bir aileye tazminat ödemesine karar verdi. 2011’de yaşanan tsunaminin santrale verdiği zarardan sonra evinden çıkmak zorunda kalmıştı ve intihar etmişti. Dava diğerleri için de emsal oluşturabilir.

Pakistan’ın başbakanı Nawaz Şharif meclisi ziyaret ederek 2013 seçimlerinde hile yatığı iddiasıyla kendisini istifaya çağıran muhalif hareketini suçladı. Arka planda Pakistan ordusu Sharif’in zayıflayan gücünden faydalanarak politikada daha etkili olmaya başlıyor.

Endonezya’nın seçilen başkanı “yatay liderlik” tabanlı “yeni demokrasi” dönemini getirme sözü verdi. Jakarta valisi Temmuz’da Endonezya’nın anayasa mahkemesinin yaptığı seçimden galibiyetle çıkmıştı.

Kaliforniya’nın Napa bölgesinde 6,0 şiddetinde bir deprem oldu, 170 kişi yaralandı. Binalar ve tarihi yapılar zarar gördü. 1989’dan beri körfez bölgesinde görülen en güçlü sarsıntı. (ÖK)

You may also like

Comments

Comments are closed.