ManşetSivil Toplum

Eğitim-sen Sinop şubesinden üyeler gözaltına alındı

0

Sinop‘ta okul müdürü atamalarının keyfi olduğunu tespit eden ve protesto  için Sinop Valiliği önünde basın açıklaması yapmak isteyen sendikacılarla polis  arasında çıkan arbedede 5 kişi gözaltına alındı.

Eğitim-Sen Sinop Şubesi’nin öncülüğünde bir araya gelen bazı sendika üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliği protesto için Sinop Valiliği önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Valilik önünde güvenlik önlemi alan Sinop Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise sendikacıların, Valilik önünde basın açıklaması yapmalarının suç olduğunu belirterek, grubun basın açıklamasını Uğur Mumcu Meydanı’nda yapmasını istedi.

Daha önce başka bir sendikanın aynı konuyla ilgili aynı yerde basın açıklaması yaptığını savunan sendikacılar, çifte standart uygulandığını iddia ederek basın açıklamasını okumaya başladı. Bu esnada çevik kuvvet ekipleri, gruba müdahale etti

 

Kısa süreli arbede sonunda gruptan Bülent Eroğlu, Erkan Kabal, Hakan Eker, Musa Uzun ile Metin Gürbüz gözaltına alındı.

Arbedenin ardından dağılan grup saat 17:00’da  yine Valilik önünde toplanarak  bir kaç saat öncesinde  engellenmeye çalışılmış olan basın açıklamasını bu kez göz altılarını da değerlendirerek gerçekleştirdi . Basın açıklamasının tam metnini aşağıda okuyabilirsiniz.

25-AĞUSTOS-2014-SİNOP-ARBEDESİ

 

BASINA ve KAMUOYUNA
Bu gün saat 12:30 da Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde; “Milli Eğitimde yapılan yönetici atamalarındaki kadrolaşmaya yönelik uygulamalara karşı” yapılan basın açıklaması esnasında Sinop Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri tarafından müdahale edildi.
Yapılan müdahale sonrasında Tüm Bel Sen temsilcimiz Erkan KABAL, Eğitimsen Şb.Bşk. Hakan EKER, Yönetim Kurulu üyemiz Musa UZUN, DİSK/ Genel İş Sinop Bşk. Bülent EROĞLU ve KESK Dönem Sözcümüz Metin GÜRBÜZ Anayasa ve yasalara aykırı bir şekilde gözaltına alındılar.

Eğitim Sen, yapmak istediği basın açıklamasında; 10 Haziran 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” sonrasında gerçekleştirilen uygulamalar ve 21 Ağustos 2014 tarihinde açıklanmasına karar verilen yönetici puanlamaları sonucunda oluşan anti demokratik durumu açıklamaya gelmişti. Gelinen yer bizim işyerimizdi. Anayasa ve yasalar kendi işyerlerimizin önünde açıklama yapmamıza müsaade ediyor ama Sinop’un Valisi bu yasaları ya bilmiyor yada tanımıyor.

Gördük ki siyasal iktidar ve temsilcileri kadrolaşma konusunda hala çalışmalarını sürdürüyorlar ve yönetim kadrolarında KESK ve KESK’e bağlı sendika üyelerini/ temsilcilerini görmek istemiyorlar. Yaptıkları antidemokratik puanlama sistemlerinde kendilerinin “emir eri” olabilecek adaylardan başka yönetici profili istemiyorlar.

Eğitim yöneticileri değerlendirme sonuçları sonucunda görevden alınan, görev süresi uzatılan ve yeni atanan okul müdürlerine baktığımızda, bugüne kadar görülmemiş yaygınlıkta, tarihin en büyük tasfiye operasyonu ve siyasal kadrolaşma girişimi ile karşı karşıya olduğumuz açıktır. Türkiye çapında başta Eğitim Sen üyesi okul müdürleri olmak üzere, yandaş sendika üyesi olmayan okul müdürlerinin çok büyük bir bölümü görevden alınmış, beklenildiği gibi yandaş sendikanın üyelerine alan açılmıştır.

Siyasi iktidar, birkaç gün önce aynı alanda ve aynı konuda basın açıklaması yapan sendika üyelerine müdahalede bulunmadığı halde, KESK ve Eğitimsen alana çıktığında sert müdahalede bulunmuş ve gözaltı olayı yaşanmıştır. Yetkililer bu farklılığı da “spontane gelişen bir olaydı” şeklinde açıklamışlardır.

Eğitim Sen`in son dönemde eğitimde yaşanan ve geniş toplum kesimlerini yakından ilgilendiren olumsuz gelişmeler hakkında basın açıklaması yapmasına bile tahammül edemeyenlerin, “yeni Türkiye” ile tamamen baskıcı ve otoriter bir düzen kurmak istedikleri, Sinop`ta yaşanan polis saldırısı ve gözaltılar sonrasında daha iyi anlaşılmaktadır.

Yıllardır “kendine demokrat” ve “sahte özgürlükçü” söylemlerle hareket eden, kendileri gibi düşünmeyenleri zor kullanarak, tehdit ederek, şiddet uygulayarak ve gözaltına alarak susturmak isteyenler, bizleri yıllardır savunduğumuz değerlerden ve yürüdüğümüz yoldan asla döndüremeyecektir.

Buradan sesleniyoruz ve tüm yetkilileri uyarıyoruz. Yandaş sendika üyesi olma özelliğinden başka özelliği olmayan yönetici atamalarına saygı duymayacağız. KESK / Eğitim Sen olarak; başta Sinop Valisi ve Emniyet yetkilileri olmak üzere, sendikal faaliyetimizi engelleyerek açıkça suç işleyen sorumlular hakkında yasal ve hukuki haklarımızı kullanacağımızı Kamuoyuna duyuruyoruz. 25.08.2014
KESK / EĞİTİMSEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.