İklim KriziManşet

Solomon Adaları “onurlu” bir göçe hazırlanıyor

0

Deniz seviyesinin yükselmesi ve tsunami tehditine karşı Solomon Adaları yetkilileri Pasifik adalarında ilk kez görülen bir karar aldı; ada halkının aşamalı olarak taşınması.

Solomon Adalarında 2007 yılında yaşanan tsunami falaketi sonrası. Fotoğraf: rtcc.org

Solomon Adalarında 2007 yılında yaşanan tsunami falaketi sonrası. Fotoğraf: rtcc.org

Choiseul koyunda bulunan Taro Adası’ndaki yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı Choiseul ilçesi deniz seviyesinin 2 metre altında bulunuyor. Bu bölgenin deniz seviyelesinin yükselmesi ile gelecekte fırtına ve deprem dalgalarına daha da hassas olması bekleniyor.

Yer değiştirmek tek seçenek

Tüm bu risklere karşı önlem alınması için Choiseul koyu sakinleri, Avustralya hükümeti tarafından fonlanan bir grup mühendis, bilim insanı ve planlamacılardan iklim değişikliğinin etkilerine karşı nasıl adapte olacaklarına dair danışmanlık alıyor.

Danışmanlık ekibinden çıkan karar; kısa vadede önleyici tedbirlerin alınması ve aynı zamanda anakaranın adaya yakın bir bölgesinde yeni bir şehir inşa edilip nüfusun aşamalı olarak taşınması.

Topluluğun güvenliği için yer değiştirmenin tek seçenek olduğunu ancak bu taşınmanın on yıllar alacağını belirten uluslararası danışmanlık grubunun yöneticisi Philip Haines, 5000 kişinin yaşayabileceği büyüklükte bir yerleşim alanının belirlendiğini; hastane, okul gibi gerekli altyapıların önümüzdeki 5 yıl içerisinde yapılacağını; yolların, hükümet binalarının ve hidroelektrik sisteminin de kurulması gerektiğini sözlerine ekliyor.

Proje için fon arayışı

Bu stratejinin gerçekleştirilmesi için Solomon Adası yetkilileri uluslararası bağışçılardan iklim değişikliği fonu arıyor. Bu hafta Pasifik Adalarına kısa bir ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry buradaki ulusların; ABD’nin fonladığı “Asya-Pasifik bölgesinde iklim değişikliğinin etkileri ile başa çıkma programı”ndan faydalanacağını belirtti.

İlk defa bir başkentin tüm hizmet binaları ve tesislerle birlikte yer değiştireceği bir proje olan Choiseul projesi diğer Pasifik adasındaki şehirler için model olması bekleniyor.

Haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

(Reuters, Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.