ManşetTürkiye

MİMARLAR ODASI BAŞKANI MUHÇU “Başbakan’ın İzniyle Silüeti Bozan 200 Gökdelen Daha Var”

0

istanbul siluet

Danıştay’ın, Zeytinburnu’nda silüeti bozan 16/9 gökdelenlerinin traşlanmasını öngören kararıyla ilgili Bianet’e  konuşan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, “İstanbul’un tarihi yarımadasını Boğaziçi’ni ve Anadolu Yakası silüetini etkileyen 200’e yakın gökdelenin imar izinleri bizzat Başbakan’ın izniyle alındı” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Traşlayın dedim, özellikle rica ettim. Hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum” dediği 16/9 gökdelenlerinin Danıştay kararı gereğince traşlanması gerekiyor.

Gökkafes duruyor

Söz konusu gökdelenlerle ilgili karar akıllara mahkeme süreci yıllar boyu süren ve silüeti bozma konusunda simge haline gelen Gökkafes’i getirdi. Gökkafes’in farklı mahkemelerce yürüyen hukuki süreci Yargıtay’ın umut veren bozma kararına rağmen en sonunda 2012 yılında kaybedildi.
Yıkılan Park otel yeniden mahkemelik

Ancak mesela Fenerbahçe’de kıyı kanuna aykırı şekilde yapılan Piramit İş Merkezi, mahkeme kararının ardından tam 13 yıl sonra 2004’te yıkıldı. Şu an bu alanda lüks bir plaj faaliyet gösteriyor.

Yine 23 kat olarak planlanan, 18 katı çıkılan Park Otel inşaatı 1994’te durduruldu. 10 katı traşlanarak sekiz kata indirildi. Ancak şu anda yerine yapılan Park Otel’e de Danıştay yürütmeyi durdurma karar verdi. Ama otel işletmeye açıldı.

“Mahkeme kararları uygulanmıyor”

Bianet’te yer alan habere göre Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, söz konusu iş merkezi ve otelle ilgili kararların caydırıcı olmadığını aksine yargı kararlarının uygulanmamaya başladığını belirtti.
“O yıllarda bu ve benzeri birkaç uygulanan mahkeme kararının caydırıcı olacağını düşünüyorduk. Ancak mahkeme kararlarının uygulanmaması ile karşı karşıya kaldık. Mesela tarihi yarımadada 1. derece arkeolojik alandaki Four Seasons oteli imar planı iptal olmasına rağmen, Ertuğrul Günay’ın ‘yıkacağız’ demesine rağmen işletmeye açıldı. Keza Park Otel’de de yürütmeyi durdurma kararına rağmen işletmeye açıldı.

“Maslak’a bakmak yeter”

“Daha pek çok karar var uygulanmayan. Hiçbir mahkeme kararı uygulanmadığı gibi kararları kadük hale getirmek için değişik yöntemler uygulanıyor. Ya aynı plan üzerinde değişiklik yapılarak yürürlüğe sokuluyor ya da yargıçlar tehdit ediliyor. O aşamaya geldik.
“Söz konusu 16/9 projesini başbakan işin başından beri biliyor, onun onayıyla oldu. Bu yıkım meselesini gündeme getirmesi tamamen firma ile yaşanan ikili sorunlar nedeniyle oldu. Sonuçta İstanbul’un tarihi yarımadasını Boğaziçi’ni ve Anadolu Yakası silüetini etkileyen 200’e yakın gökdelenin imar izinleri bizzat Başbakan’ın izniyle alındı. Buna örnek olarak Maslak hattındaki bütün gökdelenler gösterilebilir.”

www.bianet.org

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.