Ekolojik YaşamManşet

Batman’da bir vaha, Tov Ekotopya

0

Batman’da ve Ekotopya’da ikinci günümüz. Roni ve Serhat‘ın rehberliğinde Hasankeyf’ten dönmüş, Batman Kent Konseyi’nde ağırlanmış, Miraz‘ın arabası ile Ekotopya’ya dönmüşüz.

Ekotopya’nın perdesini aralayıp içeri girmemizin hemen ardından, “İçeride Felsefe Atölyesi başladı” diyor biri. Hemen dahil oluyorz. Atölyeyi veren Şükran ile henüz tanışmamışız. O akşam bir gece önce olduğu gibi Yeşil Gazete Yerel Muhabir Ağı Buluşmalarının Batman’daki ikincisini Ekotopya’nın terasında gerçekleştirirken tanışacağız kendisi ile. O tanışma sırasında öğreneceğiz Ankara Felsefe’den yeni mezun olup aynı okulda Yüksek Lisans yapmak istediğini.

5 ekotopya

Batman TOV Ekotopya’ya sihirli her mekana olduğu gibi perdeler aralanarak giriliyor

Ekotopya’da tek atölye konusu Felsefe değil. Batman’da bizi evinde ağırlayan ve Yerel Muhabir Ağı Buluşmaları kapsamındaki iller içine Batman’ı katmamızı sağlayan Miraz (Ruspi) bize Ekotopya’yı anlatıyor. Tüm hikayesini ve bundan sonra gerçekleştirmek istediklerini.

“Batman’da Akışı Tersine Döndürmek”

Hikaye bir sene kadar önce peşpeşe gerçekleşen “Batmanda Akışı Tersine Döndürmek” toplantıları ile başlıyor. Bu başlıklı dört toplantının hemen akabinde iki konu öne çıkıyor. İlki ekolojik alanı genişletmek için bir oluşuma gitmek. Büka Barane (Gökkuşağı takipçisi çocuklar) bu şekilde meydana çıkıyor.

Miraz bizi karşılamaya gelirken 6 yaşındaki oğlu Robin (Türkçesi ile "Günü, Güneşi getiren") havuzdan çıkmayacak gibi görünüyor

Miraz bizi karşılamaya gelirken 6 yaşındaki oğlu Robin (Türkçesi ile “Günü, Güneşi getiren”) havuzdan çıkmayacak gibi görünüyor

Toplantıların ikinci meyvesi ise Ekotopya. Ekotopya’yı, “Sanatsal ve ekolojik çalışmaların birarada yürütüldüğü bir mekan” olarak tanımlıyor Ektopya’yı hayata geçiren bir avuç gönüllüden birisi olan Miraz.

Ekotopya’nın başındaki, “TOV”u soruyorum Miraz’a. Kürtçe, “tohum” manasına gelir diye başlıyor söze. Akışı Tersine Döndürmek toplantılarına iştirak eden girişimlerden birisinin de TOV Tiyatro topluluğu olduğunu belirtiyor.

Neden Ekotopya?

Peki ya, “Ekotopya” diyorum. “O bir kitaptan” diyor gülümseyerek. Ernest Callenbach‘ın 1975 yılında yayınlanan ve tüm sistemlerini ekoloji üzerine kurmuş bir ülkenin ve bu ülkenin halkının 1999‘daki yaşamlarının anlatıldığı kitabı kendilerine isim seçtiklerinin altını çiziyor. 

Ekotopya açılsın kararının ardından mekan araştırmaya başlıyor ekip. 10 Mart 2014’de şu anda Batman’da bir vaha diye adlandırdığım mekan kiralanıyor. Ardına hummalı bir çalışmaya girişiyor taşın altına her elini atan.

Geri Dönüşüm, Geri Dönüşüm, Geri Dönüşüm

Geri dönüşüm malzemeleri ile inşa ettik burayı diyor Miraz; eski lastikler, artık kullanılmayan şemsiyeler (Ekotopya boydan boya rengarenk şemsiyeleri kendine gökyüzü yapmış bir mekan), paletler ve atık şişelerden her köşe başına şık şamdanlar (Burada maharet Miraz’ın hayat arkadaşı Ayşegül’ün tılsımlı ellerinde).

Yeşil Gazete Batman muhabirleri Serhat ve Roni ile Hsankeyf'i ziyaret etmeyi de ihmal etmedik. Fotoğrafı bizi içeri almamakta direten bekçi Salih amca çekti

Yeşil Gazete Batman muhabirleri Serhat ve Roni ile Hasankeyf’i ziyaret etmeyi de ihmal etmedik. Fotoğrafı bizi içeri almamakta direten bekçi Salih amca çekti

“Geçen gün lavabomuz arızalandı, tamir edemedik, ee biz de atmak da olmaz, ne yapalım derken üzerine toprak, onun üstüne de birkaç çiçek ektik, oldu mu sana lavabonun geri dönüşümünden saksı” diyor Miraz. Bu lavabodan kelli saksıyı da el emeği göz nuru boyalar ile bir sanat objesine döndürmeden edememiş Ayşegül.

Bu hummalı çalışmanın ardından 19 Mayıs 2014’de perdelerini (Ekotopya’ya bir tiyatro oyununa girermiş gibi perdeleri aralayarak giriliyor) açmış Ekotopya. Ve o gün bugün Batman’da ekolojik bir hayat düşleyen herkesin vazgeçilmez uğrağı olmuş. Ekoloji, Ekotopya’nın olmazsa olmazı. Bizde dondurulmuş gıda yoktur diyor Miraz, her yemeği, her içeceği el emeği ile yaparız.

Şimdiki hedeflerinden ilki Ekotopya’ya bir tiyatro sahnesi kazandırmak. O zaman şimdi mekanın çeşitli bölümlerinde gerçekleşen Edebiyat, Felsefe, Senaryo Yazımı atölyeleri ile Film gösterimleri de o salondan devam edebilecek.

Ekotopya’daki sıvı yağlar için bir şirketle anlaşmışlar ve geri dönüşüm için oraya teslim ediliyor atık yağlar. İlk fırsatta yağ dönüştürücü edinip bu geri dönüşümü Ekotopya’nın içinde kendimiz gerçekleştirecek ve kendi dönüştürdüğümüz atık yağlar ile kullanacağız taşıtlarımızı diyor Miraz.

Haftaya da kompost atölyesi var, ona da kalsanıza diyor. ÇEYO‘dan (Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu) esinlendiğini belirtip burada da bir “ekoloji okulu” eğitimi başlatmaya niyeti olduğunu belirtiyor.

Batman’da artık pekçok Yeşil Gazete muhabiri var

Hepsini bir habere sığdırmak zor diyorum Miraz’a. Hem artık kendisi de bir Yeşil Gazete Yerel Muhabiri olduğu için içimiz rahat olarak ayrılıyoruz Batman’dan.

Günü Ekotopya'nın terasında Yerel Muhabir Ağı Buluşması ile bitiriyoruz Mersin, Adana, Nevşehir, Gaziantep, Antakya, Van'ın ardından geldik Batman'a Bundan sonraki duraklarımız Mardin, Diyarbakır, Dersim ve bir ihtimal Roboski

Günü Ekotopya’nın terasında Yerel Muhabir Ağı Buluşması ile bitiriyoruz
Mersin, Adana, Nevşehir, Gaziantep, Antakya, Van’ın ardından geldik Batman’a
Bundan sonraki duraklarımız Mardin, Diyarbakır, Dersim ve bir ihtimal Roboski

Yeşil Gazete’nin Sivil Düşün’ün de katkısı ile hayata geçirdiği “Katılımcı Yerel Çevre Muhabiri Ağı Projesi” kapsamında ziyaret ettiğimiz illerden 7.si idi Batman. İki günlük buluşmalarda talihin bir cilvesi olarak 7 arkadaşımız gönüllü yerel muhabir olabileceğini belirtti bize.

Daha fazla bilgi edinmek isterseniz:

TOV Ekotopya facebook grup sayfası için tklynz

Yerel Muhabirler Ağı blog sayfası için tklynz

Yerel Muhabirler Ağı facebook sayfası için tklynz

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.