Doğa MücadelesiManşet

Fatsa’da mücadele kazandı, HES inşaatı durdu

0

fatsa1Fatsa’da Fatsa’da Bolaman Çayı-Şahsen Deresi üzerinde yapılan hidro elektrik santrallere karşı yürütülen mücadele sonuç verdi.

HES inşaatına karşı hukuk mücadelesi başarı ile sonuçlanmasına rağmen HES’çi şirket, faaliyetlerini sürdürüyordu Bölge halkı şirketin çalışmalarını durdurmak ve yaşam alanlarını korumak için günlerdir dere kenarında nöbetteydi.
Halkın ısrarlı talebi üzerine Dün Fatsa Kaymakamı, Fatsa Belediyesi avukatı, Ordu Çevre Ve Şehircilik İl müdürlüğünden gelen çevre mühendisleri Demirci, Taşlıca Köyü halkı ve HES yapımına hukuksuz bir şekilde devam eden şirket sahipleriyle birlikte Fatsa Kaymakamlığında yaklaşık 2 saatlik bir toplantı yapıldı. Toplantının ardından Kaymakamlıktan bir açıklama yapılarak inşaatın durdurulduğu açıklandı.

fatsaBöylece HES’e karşı bir kazanım daha elde edildi.
Kaymakamlığın verdiği durdurma kararının ardından görüştüğümüz Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Fatsa eşsözcüsü Gülizar Şendur HES’çi şirketin çalışmalarını durdurmak için günlerdir verilen mücadelenin sonuç verdiğini ama mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini ve mücadelelerinin herkese örnek olması gerektiğini söyledi.

Ne olmuştu? Kendisine has bitki örtüsü ve su samurları (lutra lutra) ile ünlü Şahsen Deresinin, Bakanlar Kurulu Kararı ile acele kamulaştırma kapsamına alınması köylüleri harekete geçirmişti. Yaşam savunucuları, avukat Alp Tekin Ocak aracılığı ile, Danıştay 6. Dairesi’ne kamulaştırmanın iptali için başvuru yapmıştı. Mahkeme heyeti, yaşam savunucularını haklı buldu ve bakanlığın acele kamulaştırma kararının, “hukuka uygun olmadığı” gerekçesi ile iptaline karar vermişti. Ayrıca, çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporlarına itiraz eden yaşam savunucularının taleplerine yanıt veren Ordu İdare Mahkemesi de, ÇED raporunun iptaline karar vermişti. Ancak, HES’çi çirket mahkeme kararlarını hiçe sayarak dere kenarında çalışma yapmaya devam ediyordu.

Yeşi Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.