EmekManşet

Adalet Arayan İşçi Aileleri’nden Cumhurbaşkanı adaylarına: Sesimizi duyun

0

Yakınlarını iş cinayetinde kaybetmiş ailelerin örgütlenmesiyle kurulan ‘Adalet Arayan İşçi Aileleri’, Cumhurbaşkanı Adaylarına mektup yolladı. Aileler, ölümlere neden olan işverenlerin ve kamusal denetim sorumlulupu olanlarınlayıkıyla yargılanmalarını ve iş cinayetlerinin kamu düzeni suçu kapsamına alınmasını talep ediyor.

dsc0011

Her ayın ilk pazar günü Galatasaray meydanında adalet nöbeti tutan son olarak 32. kez bir araya geldi. Hiçbir cumhurbaşkanı adayının kendilerini ziyaret etmediğini belirten ailelerin talepleri şöyle:

1. Kanunların açık hükümlerine rağmen işverenlerin ve kamusal denetim sorumluluğu olanların yargılanmaları, layığıyla cezalandırılmaları yönünde açık tutum sahibi olunsun.

2. Kamu görevlilerinin yargılanmasına mani olan “soruşturma izni verilmemesi” – “işleme koymama” – “işlemden kaldırma” türü uygulamalara son verilsin.

3. İş cinayetinde hayatını kaybedenler arasında sayı ve ölüm biçimi gözetilerek bir alaka hiyerarşisi oluşturulmasın.

4. İş cinayetlerinde soruşturma süreçlerinin layığıyla yapılması ve bu yöndeki ailelerin müdahillik tutumlarını caydıran değil teşvik eden Savcılık tutumu oluşturulmasına önem verilsin.

5. İş cinayetlerinde, sorumlularca geliştirilen “kan parası”na bağlanarak şikâyetten vazgeçirme yönündeki çabaların gayriahlaki, gayriinsani, gayrihukuki görülmesinin ilan edilmesi, ailelerin tazminat haklarının daha başında devlet tarafından güvenceye kavuşturulsun.

6. İş cinayetlerinin kamu düzeni suçu kapsamına alınsın.

7. Açılmış davalarda yargılama süreçlerinin adil, etkin gerçekleşmesi hususunda açık taraflılığın ortaya konulsun.

8. Cumhurbaşkanlığı makamına ve TBMM’de grubu bulunan siyasi parti temsilcilerine ulaştırdığımız ve 3 yıldır talep ettiğimiz 28 Nisan’ın, diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri ANMA ve YAS günü olarak ilan edilsin.

İstanbul/Davutpaşa’da, Ankara/Ostim-İvedik’te, İstanbul/Esenyurt Marmarapark AVM’de, Muğla/Güllük Akfen Terfi İstasyonu’nda, Zonguldak/Kozlu’da, İstanbul/BEDAŞ’ta, Van/Bayram Otel’de, İstanbul/Esenyurt Özel Doğa Hastanesi’nde, İstanbul/Arka Sıradakiler dizi setinde, Manisa/Soma’da iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin ‘Adalet Arayan İşçi Aileleri’

(Yeşil Gazete)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.