İklim KriziManşet

Dünya 352 aydır ortalamadan sıcak

0

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) geride  bıraktığımız Haziran ayının, ölçümlere başlanan 1880’den bu yana kaydedilen en sıcak Haziran ayı olduğunu açıkladı.

Küresel ölçekte topladığı verilerle gezegenin iklimini takip edilmesini sağlayan NOAA‘dan yapılan açıklamada, rekorun kırılmasındaki en büyük payın olağandışı sıcaklıklarda seyreden Pasifik ve Hint Okyanusları’nda olduğu vurgulandı. Okyanuslarda kaydedilen sıcaklıkların ortalamadan sapması sadece Haziran ayı içinde değil, kaydedilen tüm aylar içinde en yükseği oldu.

NOAA'nın yayınladığı 2014 Haziran ayı anormallikler ve hava olayları haritası

NOAA’nın yayınladığı 2014 Haziran ayı anormallikler ve hava olayları haritası

Haziran ayı bu rekora 16.2 C ortalama küresel sıcaklık ile ulaşırken, bu ölçümle 20. yüzyıl Haziran ayları ortalamasının da 0.7 C üzerine çıkmış oldu. Daha önceki rekor 2010 yılının Haziran ayındaydı. Kaydedilmiş en sıcak on Haziran ayının dokuzu 21. yüzyılda kaydedilirken, son 5 yılın tamamı bu en sıcak dokuz içinde kendisine yer buldu.

Açıklamada dikkati çeken bir diğer veri de geçtiğimiz ayın üstüste “normalin” üzerinde sıcak geçen 352. ay olması. 1880’den bu yana sıcaklık verisi toplayan NOAA’ya göre dünya 352 aydır, yani yaklaşık 30 senedir ortalamanın üzerinde sıcaklıklara sahne oluyor.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.