DoğaManşet

Ay Tanrıçası Selene’nin gölü için insan zinciri

0

Bafa Gölü’nin yıllardır artarak devam eden kirliliğine karşı Bafa Gölünü Kurtarma ve Yaşatma Platformu bu cumartesi insan zinciri oluşturuyor.

bafa gölü

Civardaki sanayi bölgelerinin atıkları, evsel atıklar, tarım için kullanılan gübre ve pestisitlere bulanmış Menderes Nehri’nde gelen suyla yılda yıla kirlenen Bafa Gölü için tehlike çanları epeydir çalıyor. Büyük Menderes Nehri ile göl arasına yapılan bent nedeniyle doğal su döngüsü bozulup, durgun suya dönen gölde alg patlaması da yaşanmaya başladı. Kokusu gittikçe artan, bir zamanlar Türkiye’nin en güzel göllerinden olan Bafa gölüyle ilgili geçtiğimiz sene yapılan bir araştırma sorunun sadece Menderes nehrinde gelen su olmadığını da ortaya koymuştu.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Bilim Danışmanı, Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Erol Kesici, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleriyle gölde yaptıkları su analizlerinde oksijen seviyeleri düşük, Ph seviyesi yüksek olduğunu, gölde tuzluluk oranları çok değişkenlik gösterdiğini belirtmişti.

Azot ve fosfat gibi besi yüklerinin artışı gölde farklı türlerdeki mavi-yeşil alglerin (su yosunlarının) artışını hızlandırdığını belirten araştırmada alglerin çürümesiyle kötü kokuların oluştuğunu, sinek popülasyonlarının arttığını ortaya koymuştu.

Bafa Gölü için mücadele veren doğa savunucuları 19 Temmuz cumartesi saat 17.30’da Hotel Silva Oliva önünde buluşup insan zinciri oluşturacak. Ay Tanrıçası Selene’nin aynası Bafa Gölü kararmasın’ demek için bir araya gelecek vatandaşlar yetkililerden acil önlem talep ediyor.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.