ManşetTarım-Gıda

3 bin dönüm tarım arazisi sanayiye kurban olacak

0

Manisa OSB 6’ncı bölge için ön fizibilite çalışmaları için birinci sınıf tarım arazilerinin bulunduğu Karaali köyünden Akgedik köyüne uzanan 3 bin 310 dönüm arazinin kamulaştırmak istenmesi tepkiye neden oldu.

fft256_mf3891267

Manisa OSB 6’ncı bölge için ön fizibilite çalışmaları için birinci sınıf tarım arazilerinin bulunduğu Karaali köyünden Akgedik köyüne uzanan 3 bin 310 dönüm arazinin kamulaştırmak istenmesi tepkiye neden oldu.

3 bin 310 dönüm 1. sınıf tarım arazisinin yanı sıra bin dönüm de orman fidanlığı olmak üzere toplamda 4 bin 310 dönüm alanın içerisinde ayrıca 250 dönüm hayvan otlatma merası bulunuyor. Zeytin, börülce, karpuz, bamya, kiraz, mısır, elma gibi her türlü meyve ve sebze yetiştirilen alanda yer alan Gürle’de 200, Akgedik’te 500, Karaali’de 850, Emlakdere’de 800 ve komşu köylerden de 700 kişi bu topraklardan geçimini sağlıyor. Kamulaştırılmak istenen 3 bin 310 dönümlük arazinin bin 363 dönümü Karaali ve Akgedik, 960 dönümü Emlakdere’ye ve 987 dönümü de Gürle’ye ait.

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı İbrahim Derman, Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. Menderes Hırçıner, Emlakdere Mahalle Muhtarı Kadir Kocabıyık ve Karaali Mahalle Muhtarı Salih Bulut kamulaştırılmak istenen tarım arazilerine giderek ortak bir açıklama yaptılar.

Manisa 6’ncı OSB için kamulaştırılmak istenen birinci sınıf tarım arazilerinin sanayiye verilmesinin tam anlamıyla bir katliam olacağının altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı İbrahim Derman, “Alaşehir’de Jeotermal, Gördes’te, Turgutlu Çaldağı’nda nikel ve İzmir İstanbul Otoyolunun 8 bin dekarlık alanı ve şuanda burada bulunma nedenimiz olan Akgedik’te bu araziler Manisa’nın hemen dibinde tarım vasfını kaybederek sanayiye ayrılmak isteniyor” dedi.

“Bunlar da giderse tarım biter”

Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. Menderes Hırçıner ise, “Burada Akgedik Köyü ve Karaali köyü halkının ve yöredeki diğer köylerimiz yıllardır tarımla meşgul olarak Manisa’mızın en değerli tarım ürünlerini üreterek ülkemize ve devletimize katkıda bulunmaktadır. Bu katkıya devam etmek istemektedirler. Bundan önce yapılan kamulaştırmalarda zaten tarım arazilerinin önemli bir kısmı organize sanayi bölgelerine terk edilmişti. Artık köylü için yaşamsal öneme hayız olan çok sınırlı bir tarım alanı kaldı. Bu araziler de kamulaştırıldığı takdirde burada tarım artık bundan sonra sona erecek.

‘Köylü olarak eylem yapacağız”

Karaali Köyü Muhtarı Salih Bulut, “Bizden bin 360 dönüm yer talep etmesi ve bu yerlerin birinci sınıf tarım arazisi olması hasabiyle bir de devletimizi hergün televizyonlarda kamu spotları yayınlıyor. Diyor ki ‘Birinci sınıf tarım arazilerine sanayi, konut hiçbir şey yapılamaz’ fakat birinci derece tarım arazilerini OSB’ye vermek istiyor. Şimdi bu bir çelişki değil midir? Bizim bu atalarımızdan, dedelerimizden kalan yeşil, asma, üzüm bağı, mısır, kavun, karpuz, bamya ne istersen ekebilirsin bu topraklarda. Yıllarca bu topraklar bu insanlara ekmek verdi. Bu ekmek vermesine devam etmesini istiyoruz. Burası Gediz Havzasının bir uzantısıdır. Buranın harap olmasını istemiyoruz. Sanayiye verilmesini istemiyoruz. Biz köylü olarak her türlü eylemi yapacağız. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.

Sanayiye karşı olmadıklarını anlatan Emlakdere Muhtarı Kadir Kocabıyık, “Bu kamulaştırmadan en çok mağdur olan köy bizim köyümüz. 3-4 ve 5’inci bölge bizim oralarda kamulaştırıldı. 2001 ve 2003’te kamulaştırıldı bu bölge ve çok cüzi miktarlara yapıldı. Bizim ovanın tamamı sulu tarım arazisi olarak geçiyordu. Manisa’nın sanayileşmesine karşı değiliz ama burada yerlerimiz gitti. Kalan yerlerimiz 960 dönüm bir yer kaldı. İnsanlarımız mağdur oldu. gerçekten de bugün mahallemizde 65 yaş üstünde insan kalmadı. Biz 2001 yılında giden bu yerlerden dolayı çok üzüldük. 8 bin dönüm yerimiz vardı geriye 960 dönüm yer kaldı o da birinci sınıf olduğu için kaldı. Burasının da kamulaştırılması gündemde. Vatandaşımızın bir kısmı buradan geçiniyor.

(İHA/Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.