Doğa MücadelesiManşet

Çan’da ÇED toplantısı başlamadan bitti!

0

Çanakkale’nin Çan ilçesi Yaya köyünde kurulması planlanan Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesi ile çan termikilgili ÇED toplantısı köylülerin tepkisi üzerine yapılamadı.

Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası projesi ile ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince Halkın Katılım Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Çanakkale Çevre Platformu, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hicri Nalbant, Çan’a bağlı köylerden köylüler ve köy muhtarları katıldı. ÇED toplantısına tepki gösteren köylüler, kendilerine toplantı yer ve saatinin bildirilmediğini belirterek 18 mart Termik Santrali’nin zararlarını çektiklerini, ikinci bir termik santralin yöre için yaşamı yok edeceğini söylediler. Köylüler, “Bizler bölgemizde planlanan bu kirli yatırımları hiçbir koşulda istemiyoruz. Termik santrallere hayır diyoruz” dediler.

TOPLANTIYI BAŞLATMADAN BİTİRİN’

İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant, toplantı öncesi yaptığı açıklamada “ÇED halkı bilgilendirme toplantısı, yani aslında halkı bilgilendirme de değil, halkı kandırma toplantısı, tesisin yapılacağı yere en yakın yerleşim biriminde yapılır. Burada en yakın yerleşim birimi neresidir, Yaya Köyü’dür. Bu toplantıların yapılacağı yer Yaya Köyü’dür. Oradaki mekan da toplantı için çok müsaittir. Buraya alınmasını anlamlı buluyorum, iyi niyetten yoksun bir davranış olarak değerlendiriyoruz, o nedenle daha toplantı başlamadan, bu toplantının geçersiz olduğunu söylüyoruz. Eğer burada ısrar edilirse, toplantıyı da birçok kişi ile birlikte protesto ederek terk edeceğimizi, sonunda yasal haklarımızı kullanacağımızı, buradan söylüyorum. Yani yapılan toplantı yasal değildir, herkesi de uyarıyorum, yasal yeri neresiyse orada yapılmasını istiyoruz” dedi.

‘HALK BİLGİLENDİRİLMEDİ’

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülent Yeğin ise “Biz daha önce burada bu toplantıyı yaptık. O zaman da aynı şeyler vardı. Bu kez her yere herkese haber verdik” dedi.

Bu sırada köylüler, “Yeri belli değil, saati belli değil, nasıl halkı bilgilendirme toplantısı. Burada hangi halk var. Eğer 5 kişiden ibaretse onlarla yapın. Böyle bir toplantı olamaz.
Yönetmeliği uyup, bu toplantıyı tutanaklarla iptal edip, tekrar prosedüre girerek Yaya Köy’de yapılmalı” dediler

TUTANAĞA GEÇİRİLDİ

Yapılan protesto ve itirazların ardından görevlilerce düzenlenen tutanakta “Katılımcıların protestolarının başlamasının ardından katılımcı firma tarafından sunum yapılamadı. Sonuç olarak, katılımcılar halkın katılımı toplantısının yerini Çan ilçesi Yaya Köyü olması gerektiğini, halkın katılımı toplantısı tesise en yakın yerleşim yeri olan Yaya Köyü’nde yapılması gerektiğini ifade ettiler. Bazı katılımcılar kendilerine toplantı yer ve saatinin kendilerine duyurulmadığını ifade ettiler. Başka da görüş ve öneri bulunmamıştır” ifadeleri yer aldı. Bunun üzerine toplantıya katılanlar alkış ve ıslıklarla şirket yetkililerini protesto ederken, “Termikçe şirket, Çan’ı terket” sloganı da atıldı.

‘BUNUN ADI KATLİAMDIR’

Toplantının iptalinden sonra gazetecilere açıklamada bulunan  Hicri Nalbant, “Birinci santralin bulunduğu çevre köylerde, tarım ürünlerinde çok ciddi hasarlar oluştu, sağlık sorunları yaşanmaya başladı insanlarda, doğa tümüyle yok olma noktasına geldi. İkinci termik santral burada kurulur ise felaketin boyutları daha da fazla olacak. O nedenle bu santralin buraya kurulmaması lazım. Burada yapılmak istenen halkı kandırma toplantısı. Yaya Köyü kahvesi önündeki asma ağacına bakıldığında 18 Mart santralinin nelere sebep verdiği görülüyor. Bunun için hiçbir tereddüte gerek yok, termik santral bu yöre için ciddi bir şekilde zararlıdır. Yöre insanının, çocukların geleceği tehlikededir. Bunun adı santral değil, katliamdır” dedi.

(Evrensel.net)

You may also like

Comments

Comments are closed.