DünyaManşet

Detroit’in suyunu kestiler, BM devrede

0
suya erişim temel insan hakkıdır.

 

suya erişim temel insan hakkıdır.

Suya erişim temel insan hakkıdır.

Democracy.org’un verdiği habere göre Detroit’teki aktivistler, kentin binlerce sakinin sularının kesilmesi kararını Birleşmiş Milletler’e (BM) taşıdı. Detroit Su ve Kanalizasyon İdaresi (DSKİ), 323.000 kent sakinin yarısının borçlu olduğunu ve bu yüzden borcu toplam 150 doların üzerinde ve 60 gün gecikmiş olan fatura sahiplerinin suyunu kestiklerini açıkladı. Mart’tan beri her hafta 3.000 kadar abonenin suyu kesildi.

DSKİ’nin yaklaşık 5 milyar dolar borç yükü bulunuyor ve idarenin özelleştirilmesi söz konusu. BM’nin sağlıklı su ve sanitasyon hakkı raportörüne başvuran aktivistler, temel hakları pahasına su idarelerinin özelleştirileceğini söylüyor. Gıda ve Su İzleme Grubu’na göre İdare, sularını keserek binlerce insanın temel hakkı olan suya erişim hakkını ihlal ediyor. DSKİ ise yaptığını idareyi borç batağından kurtarmak olarak savunuyor.

Detroit’teki yoksulluk oranı %40, fatura bedelleri son on yılda %119 artmış durumda. Nüfusun çoğunluğunu Afro-Amerikanlar oluşturuyor. Su kesintilerinden etkilenen ailelerin üçte ikisi çocuklu.

(democracynow.org, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.