Kültür-Sanat

Sinop’ta “Nükleere Hayır!” Temalı Uluslararası Karikatür Sergisi

0

En son Çernobil Nükleer Kazası’ nın 28.Yıl Anması için 26 Nisan’da 10 bin nükleer karşıtının bir araya getirilmesini sağlayan Sinop, nükleer karşıtı aktivitelerine bir yenisini ekledi; 20 Haziran tarihinde iki gün süren Uluslararası Karikatür Sergisi’ni düzenleyerek nükleer karşıtlığını halkına çizgilerle anlatma yoluna gitti.

draw6

 

Projenin fikir babası KESK Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz aynı zamanda Nükleer Karşıtı Platform üyesi. Serginin düzenlenmesinde ve sergilenecek eserlerin arasında çeşitli ülkelerden katılımın sağlanmasında karikatür sanatçılarımız Seyit Saatçi ile Aşkın Ayrancıoğlu’nun katkısı büyük .

draw7

20 haziran akşamı serginin konseptine uygun olarak “Nükleer Santraller ve Sinop” konulu bir panel de düzenlendi. Konuşmacıların da Sinop’lu olduğu organizasyonda Prf. Dr. Aziz Konukman, Oya Koca ve Dr. Okan Alpar Sinoplu’ları nükleer endüstri ve hedefleri konusunda bilgilendirdiler . Aynı zamanda Sinop Kent tarihini ve jeolojik oluşumunu iyi bilen Dr. Okan Alpar Sinop’un geçmişten bugüne kadar tarihi ve doğal güzelliklerini bir bir kaybettiğini belirterek yaklaşmakta olan nükleer tehlikesinin farkında olunması gerektiğini söyledi. Alpar’a göre Sinop Belediyesi ve Meclisinin nükleere karşı alacağı kararlarla nükleer karşıtı mücadelede aktif rol oynamalı. Yine nükleer karşıtı mücadelede uzun yıllar boyunca emek veren Nükleer Karşıtı Platform üyesi Oya Koca nükleer santrallerin zararlarını görsellerle anlatarak nükleer endüstrinin ve Japonya Hükümeti’nin Fukuşima kazasının maddi zararını nükleer santraller ihraç etmek suretiyle aşmaya çalıştığını aktardı. Prof. Dr. Aziz Konukman ise nükleer endüstrinin gelişmekte olan ülkelere pazarlanmaya çalışıldığından, Japonya’nın da , içinde bulunduğu krizi nükleer santral ihracı yaparak çözmeye çalıştığından bahsetti . Konukman, 8-9 Şubat 2014 tarihinde Sinop’ta gerçekleştirilen Sinop Kalkınma Çalıştayı’nda idarenin karşısında nükleere karşı iradesini koruyarak gelecek kuşakların dahi hayatlarını risk altına sokması , toplumsal ve mali risklerinin ağır olması gibi temel sebeplerle nükleer santrallere karşı çıktığını belirtti ve konuşması içerisinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Taslağı üzerinde de durdu. Konukman’a göre söz konusu taslak Sinop’ta yeşilin ve doğanın korunması önerilerini ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesini içeriyor dolayısıyla Konukman’a göre nükleer santral projesi aynı kalkınma planına sonradan ilave edildi zira bu yeni durum bölge doğal kaynaklarının , yeşilinin korunarak yaşatılması ve bölgenin turizm hedefleri ile çelişiyor.

draw4

 

(Pınar Demircan/Yeşilgazete )

You may also like

Comments

Comments are closed.