DoğaManşet

Çöplerimizden yeni bir taş tipi oluştu!

0
Foto: LiveScience.com

İnsan medeniyetinin çöp ve artıkları, dünyanın jeolojik yapısını etkileyecek boyutlara ulaştı. Farklı çöp ve atıkların doğada bir araya gelerek birbirine kaynamasıyla oluşan yeni kayaç oluşuma bilim insanları “plastiglomerate” ismini verdi.

Foto: LiveScience.com

Foto: LiveScience.com

Dünyanın en kirli bölgelerinden biri olarak kabul edilen Hawai’nin Kamilo sahilinde bulunan yeni taş tipi, Kanada’nın Batı Ontario Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada bulundu.

Araştırmanın başındaki isimlerden Joseph Castro, LiveScience’a verdiği mülakatta, bu özgün jeolojik yapının henüz sadece Kamilo sahillerinde görüldüğünü, ancak dünyanın başka yerlerinde olmasının da son derece muhtemel olduğunu belirtti.

Foto: LiveScience.com

Foto: LiveScience.com

GSA Today isimli bilimsel dergide yayınlanan araştırmada, bu yeni taş tipinin, “insanın doğaya bıraktığı ayakizinin jeolojik kanıtı” olarak geleceğe “miras bırakılacağı” belirtildi.

Foto: LiveScience.com

Foto: LiveScience.com

Plastiglomerate, “in situ” ve klastik olmak üzere iki farklı çeşitte tespit edildi. Daha nadir görülen “in situ”, plastiğin bir taşın üzerinde eriyerek taşla bütünleşmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Klastik tip plastiglomerate’ler ise deniz kabukları, bazalt, odunsu kalıntılar ve kum yapılarının erimiş plasitkle bütünleşmesinden oluşuyor.

Plastiglomerate’ler ilk defa okyanus bilimci Kaptan Charles Moore tarafından keşfedilmişti. Ancak Moore, bu yapıların volkanik patlama sonucu ortaya çıkan lavlarda eriyen plastikler olduğunu düşünüyordu. Bu araştırmayla ise, plastik icat olunduğundan beri bölgede lava akıntısı olmadığı, dolayısıyla yeni taş tipinin tamamen atıkların fazlalığından kaynaklandığı kanıtlandı.

Yalnızca ABD’de, 2009 yılında 30 milyon ton plastik atık üretildi. Bunun sadece %7’si geri dönüşüme giriyor, gerisi ise atık olarak kara ve okyanuslara atılıyor.

(Livescience, ScienceAlert, Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.