İklim KriziManşet

Kuraklıktan kırılan İstanbul’u sel aldı

0

Son yılların en kurak kışını yaşayan İstanbul’da birdenbire boşalan sağanak yağışlar sellere neden oldu. Bugün öğleden sonra başlayan şiddetli yağışlar nedeniyle özellikle Avrupa yakasında Bağcılar, Halkalı, Esenler, Bakırköy ile çevre ilçelerde alt geçitleri ve yolları su bastı araçlar yolda kaldı. Anadolu yakasında ise Üsküdar ve Kadıköy’de taşkınlar ve su baskınları yaşandıi Üsküdar’da sahil kısmında sel suları duvarların boyunu aştı.

uskudar2

Kuvvetli yağış uyarısı yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü yurdun Mayıs ayının ortasından bu yana mevsim şartlarına uygun atmosferdeki kararsız yapıya bağlı gök gürültülü sağanak yağışların etkisinde olduğunu hatırlatarak, gök gürültülü sağanak yağışların önümüzdeki hafta başına kadar yurdun güneydoğu kesimleri dışında yurt genelinde etkili olmaya devam etmesinin tahmin edildiğini açıkladı ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmasını istedi.

minipur

Üsküdar

Peki son yılların en büyük kuraklığını yaşayan İstanbul bu yağışlarla kuraklıktan kurtulabilecek mi? Boğaziçi Üniversitesi’den iklimbilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz’a göre bu söz konusu değil. İstanbul’un varajlarındaki su miktarının yaz sonuna kadar yeterli olamayacağı tahmini yapan Kurnaz, “İstediğimiz bu yağmur değil. Bu sele yol açar, sel de akıp denize gider, toprağı sulamaz, barajları doldurmaz.” diyor.

Bilindiği gibi iklim değişikliği kuraklık ve sel gibi iklim felaketlerinin sıklığının ve şiddetinin artmasının en önemli sebebi. Kuraklık çeken yerlerde hızlı ve şiddetli yağışlar birden bire düşerek sellere neden oluyor ve toprağa nüfuz edemeden denize gittiği için yine bir işe yaramıyor. Geçtiğimiz haftalarda kış boyu kuraklık çeken Bosna Hersek ve Sırbistan’da da çok büyük sel felaketleri yaşanmıştı. Dolayısıyla her iki felaket de iklim değişikliğinin bir sonucu olarak yorumlanıyor.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.