DuyurularManşet

HDP-HDK Soma için eylemde

0

Soma’da yaşanan iş cinayetini protesto etmek için HDP-HDK Şişli örgütü bu akşam (19 Mayıs) saat 20.30’da Pangaltı metro durağı önüne çağrı yaptı. Grup baretler ve fenerlerle Berin Elvan Parkı’na yürüyecek.

soma eylem

HDP-HDK Şişli Örgütü eylem çağrı metninde taleplerini şöyle sıraladı:

“Başbakan ve Bakanlar istifa etmeli”

– “Bu ülkenin insanlarının madenlerde, fabrikalarda, sokaklarda ölmelerine göz yuman; onları plastik mermileri, biber gazı fişekleri, coplarla öldüren ve sakatlayan; polislerine, bürokratlarına, yandaşlarına dövdürten; her sesini çıkaranı susturmak için elinden geleni yapan, hakaret eden ve kendisini protesto eden vatandaşlara yumruk attırmakta, korumalarına vatandaşları dövdürmekte beis görmeyen Başbakan Tayyip Erdoğan istifa etmelidir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Yüce Divan’da yargılanmalıdır. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer hemen görevinden istifa etmeli; etmiyorsa görevinden alınmalı ve yargılanmalıdır.”

“Taşeronlaşmaya son”

– Başta maden ocakları, tersaneler, fabrikalar olmak üzere tüm iş alanlarında taşeronlaşma durdurulmalı, yapılan özelleştirmeler geri alınmalı, iş ve işçi güvenliği kâr ve ‘verimliliğin’ önüne geçip bir işletmenin faaliyetini sürdürebilmesi için zorunlu olmalıdır.

“Soruşturma şeffaf olmalı”

-” Soma Holding A.Ş.’nin tüm işletme ruhsatları derhal iptal edilmeli, başta Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan olmak üzere tüm sorumlu şirket yöneticileri ve bakanlar göz altına alınmalı, gözaltına alınan 18 şirket yöneticisi hakkındaki soruşturma sonuna kadar, şeffaf bir şekilde sürdürülmelidir.

Kazanın sorumlularının belirlenmesi için TMMOB, TTB ve sendiklardan oluşan bir heyet kurulmalı ve sorumluların belirlenmesi neticesinde diğer şüpheliler ile birlikte TCK’nın Görevi Kötüye Kullanma, Olağan kast ile insan öldürme, Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi, Neticesi Sebebiyle Ağırlaştırılmış Yaralama maddeleri uyarınca tutuklanmalıdır.”

“Kömür madenleri kapatılmalı”

-” İklim değişikliğine neden olan, çalışan işçileri, insan yaşamı, insan sağlığı ve doğa için tehdit olan kömür madenleri bir an önce kapatılmalı, yeni kömür maden projeleri derhal iptal edilmeli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır. Madenlerde çalışan işçilerin istihdamı kurulacak olan yenilenebilir enerji kaynaklarına aktarılmalıdır.”

“Haklı taleplerimiz ve Soma halkı ile dayanışmak için yapacağımız tüm eylemlerde polis şiddetine son verilmeli, insanların demokratik haklarını özgürce kullanmalarına izin verilmelidir.’’

(Yeşil Gazete)

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.