ManşetSağlık

Laboratuarda üretilen yapay deri hayvan deneylerinin sonunu getirebilir

0

İngiliz bilim insanların laboratuvarda insan derisi geliştirdi. Yeni yapay insan derisi sayesinde ilaç ve kozmetik sektörleri için yapılan deneylerde hayvanların kullanılması son bulabilir.

Londra’daki King’s College üniversitesindeki bir araştırma ekibi, vücudun ana hücreleri olan kök hücrelerden insan derisi geliştirdi.

Araştırmacılar, deneylerde kullanılmak üzere geliştirilen bu yeni derinin ise tıpkı gerçek insan derisi gibi geçirgen bir dokuya sahip olduğunu belirtti.

Bilim insanları son birkaç yıldır deri hücrelerinden biyopsi yolu ile küçük bir parça alarak epidermis geliştirebiliyorlardı.İnsan derisinin ‘epidermis’ olarak bilinen en dış katmanı, nemin dışarıya sızmasını ve mikropların içeriye girmesini engelleyerek koruyucu bir bariyer görevi görüyor.Deri hücreleri nem oranının düşük olduğu ortamlarda yetiştiriliyor ve bu durum deney için geliştirilen derilerin tıpkı gerçek insan derisi gibi koruyucu bir katmana sahip olmasını sağlıyor.

‘Deneylerde kullanılabilir, maliyeti ucuz’

Kings College’daki araştırma ekibinin liderlerinden Dr. Dusko Ilic, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu yeni ve elverişli olan model yeni ilaçlar ve kozmetik ürünler için yapılacak olan deneylerde kullanılabilir ve deneylerde kullanılan hayvanların yerini alabilir” dedi.
Dr. Ilic bu yeni modelin “fiyatının ucuz, kolayca çoğaltılabilir ve yeniden üretilebilir” olduğunu belirterek, bu yeni uygulamanın deri hastalıklarının tedavisi için yapılan deneylerde de kullanabileceğini söyledi.

‘Hayvanları derileri için öldüren modele göre daha üstün’

Araştırmacı ve toksikoloji uzmanı Troy Seidle ise şöyle konuştu: “Bu yeni insan derisi modeli tavşan, domuz, fare gibi hayvanları derileri için öldüren modele kıyasla bilimsel olarak daha üstün. Umuyorum ki araştırmaların sonucu insanlar üstünde kullanılabilir. Fakat insan derisindeki bağışıklık ve geçirgenlik gibi farklı etkenler sebebiyle çoğu zaman bu tip araştırmalar insanlar üstünde uygulanamıyor.”

(BBC Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.