EmekManşet

Temiz Giysi Kampanyası: Ürünlerinizdeki işçi kanını temizleyin

0

24 Nisan 2014, dünya emek tarihinde temizlenmesi zor bir lekenin yıldönümü. Geçtiğimiz sene Bangladeş’de dünyanın bir çok ünlü, uluslararası firması için üretim yapılan ‘Rana Plaza’ sitesi çökmüş ve 1138 işçi yaşamını yitirirken yüzlerce işçi de yaralanmış, sakat kalmıştı.

Kazanın ardından, yerel ve uluslararası sendikalar, ‘Temiz Giysi Kampanyası’nın da içerisinde olduğu organizasyonlarla beraber “Bangladeş Bina ve Yangın Güvenliği Anlaşması” (BBYGA) hazırladılar. Yanı sıra Rana Plaza’da üretim yapan uluslararası bir çok firmaya karşı iş güvenliğine uymaları yönünde çağrılar içeren eylemler yapıldı.

Temiz Giysi Kampanyası Türkiye de Rana Plaza kazasının yıldönümünde 24 Nisan Perşembe günü saat 19:30‘da İstanbul’da Kadıköy Bahariye Caddesi Benetton mağazası önünde bir eylem gerçekleştirecek.

490-254

Yıllık karı 22 milyar dolar olan şirketler tazminatın ancak 3’te 1’ini ödedi

Kampanya, eylemle ilgili hazırladığı çağrı metninde, dünyanın en büyük iş kazasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, üretim yaptıran markaların pek çoğunun maddi sorumluklarını yerine getirmediğini hatırlatıyor:

‘Ölen 1138 işçinin aileleri ve felaketin ardından hayatta kalan 2000 kişinin hayatını sürdürebilmesi, tedavi masrafları ve gelir kayıplarını karşılamak üzere 40 milyon ABD dolarına ihtiyaç var. Bu miktar ILO standartlarına uygun olarak hesaplanıyor. Ve kazanın ardından Bangladeş’te kurulan ILO tarafından yönetilen DonorTrust Fon’a yatırılması gerekiyor. Şu ana kadar bu paranın yalnız üçte biri toplanmış durumda. Rana Plaza’da üretim yaptırmış olan 29 markanın yıllık karları 22 milyar doları rahatlıkla geçiyor. Markalardan talep edilen miktar ise yıllık karlarının %0.02 si.’

Bangladeş’teki plazada çalışan işçilerin çoğu ayda 38 dolara çalışıyordu.  

907920-bangladesh-building-collapse

Geçtiğimzi sene Bangladeş’te meydana gelen bina çökmesinde 1138 işçi yaşamını kaybetti

Benetton tazminatı hala ödemedi

Kampanyanın aktardığına göre bu markalardan biri olan Benetton, kazadan sonra önce  Rana Plaza’da üretimi olduğunu inkar etti. Kendi ürünlerinin bina yıkıntıları içinde fotoğraflanması ve dünya çapından toplanan 1 milyon imzanın ardından Bangladeş Bina Yangın ve Güvenliği Sözleşmesini imzalayarak marka olarak sorumluluk almayı kabul etti. Buna rağmen sözünde durmadı. Benetton’un ödemesi gereken miktar 5 Milyon dolar. Kimi markalar Rana Plazada üretim yapmamalarına rağmen 7 milyon dolara yakın bir katıda bulunurken bizzat sorumlu olan Benetton sessizliğini koruyor. Rana Plaza’nın ilk yıl dönümüne yaklaşılırken, Temiz Giysi Kampanyası Türkiye, Benetton’u Rana Plaza kurbanlarına karşı tavrını değiştirerek ‘DonorTrustFonu’na 5.000.000$ yatırarak anlaşma sorumluklarını yerine getirmeye çağırıyor.

Temiz Giysi Kampanyası’nın, kazanın hemen ardından change.org’da başlattığı kampanya da devam ediyor. ‘De Facto’, ‘Colin’s’, ‘Collezione’,’Batik’ ve ‘Seven Hill’ i de Bangladeş anlaşmasını imzalamaları içi uyaran kampanyaya şuradan ulaşabilirsiniz.

(emegingundemi.blogsot/Yeşil Gazete)

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.