Kültür-SanatManşet

Latin Amerika Gabo’yu uğurladı

0

Geçtiğimiz hafta 87 yaşında hayata veda eden Gabriel Garcia Marquez, hayatının son 30 yılını geçirdiği Meksika’da yapılan anma töreniyle uğurlandı.

628x471

Kolombiya’yla ortaklaşa düzenlenen  Güzel Sanatlar Sarayı’ndaki törene binlerce kişi katıldı.

Törene yazarın 56 yılını paylaştığı eşi Mercedes Barcha ile oğulları Gonzalo ve Rodrigo, yanı sıra Meksika Devlet Başkanı Enrique Nieto ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da katıldı.

_74358859_715dba10-ed65-42d9-9a20-01f21825b7a7

Sarı güllerle veda

Yazarın küllerinin bulunduğu kap Güzel Sanatlar Sarayı’nın lobisindeki siyah kaideye yerleştirildi. Kabın önüne ise Marquez’in en sevdiği çiçek olan sarı bir gül yerleştirildi. Sarayın önünde ise Kolombiya’dan gelen bir vallenato grubu ünlü yazarın en çok sevdiği şarkıları çaldı.

Sevdikleri tarafından kısaca “Gabo” olarak anılan yazarın hayranları, üç saat boyunca halka açılan lobideki kaidenin önünden geçebilmek için bir kilometrelik kuyruk oluşturdu.

‘Dünya Gabo sayesinde Kolombiya’yı tanıdı’

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, törende yaptığı konuşmada, “Gabo’nun hayranları ve dostları olarak bugün dünyanın dört bir köşesinden buraya geldik. Gabo, kitapları ve yazılarıyla yaşamaya devam edecek. Ancak asıl insanlığın umudu, onu sonsuzluğa taşıyacak. Dünya onun sayesinde Kolombiya’yı tanıdı. Gabo, Kolombiya’yı büyülü gerçekçiliği ile betimledi” dedi.

Marquez’in çok sevdiği Macar besteci Bela Bartok ile İtalyan besteci Giovanni Bottesini’nin eserlerinin çalındığı törenin sonunda hayranları, “Yüzyıllık Yalnızlık” romanının en ilgi çeken bölümlerinden birine atfen kağıttan sarı kelebekleri havaya fırlattı.

606x341_264282

Aracataca da yasta

Kolombiya’da Marquez anısında yazarın tüm eserlerinin sergilendiği bir fuar da düzenlendi.

Gabriel Garcia Marquez’in bedeni geçen hafta özel bir aile töreniyle yakılmıştı.

1928’de Kolombiya’nın kuzeyindeki Aracataca bölgesinde doğan Marquez, memleketinde de özel bir törenle anıldı. Törende yapılan konuşmada şöyle dendi:  “Bizde bir nostalji bir acı hatıra kaldı. Bu ölüm Kolombiya ve Latin Amerika için çok şey anlatıyor. Bu ölüm Kolombiya halkını derinden üzdü. Yastayız.”

gabriel-garcia-marquez-funeral-reuters-220414_540_366_100

(Ajanslar)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.