Hafta SonuManşet

Yeşil mutfak denemeleri- Pazı sarma

0

Aslında bu tarif iki hafta önce yayınlanacaktı fakat teknik aksaklıklara kurban gitti. Elceğizlerimle sardığım bu dolmayı paylaşmamaya gönlüm razı gelmedi. Geç de olsa karşınızda, yenileri ise ocakta.

Mutfakta mahareti tescil eden birkaç yemek vardır malum. Hep derler pilavın beyazı, sarmanın incesi makbul. Bizim aile eşrafında durum böyleydi en azından.

Ananesinin eteğinin dibinde, onun avucunun içinde pıtı pıtı sardığı yaprakların hareketini izlerken şaşakalan çocuk aklım nasıl bir savunma geliştirdiyse geçtiğimiz haftaya kadar hiç denememiş olan ben ilk defa dolma sarmaya karar verdim. Mevsime uygun tüketmek temel prensibimiz olduğundan zeytinyağlı sarmaları başka bahara bırakarak pazı sarma denemeye karar verdim. Bir de serde et yememezlik var malum o yüzden bulgurlu harcı da ilk defa denemiş ve tattırmış oldum ev ahalisine. Gelen tepkiler yüzümü güldürdü, pazı sarma damaklarımızı şenlendirdi. Bu haftaki tarif şöyle bir şey oldu, afiyetle!

Pazı sarmapazısarma2

Malzemeler:

1 bağ pazı yaprağı

1 çay bardağı pilavlık bulgur

1 soğan

3-4 kaşık domates püresi (mümkünse yazın yapıp konservelediklerimizden, bizim ki Ormanevi’nden gelmeydi misal)

2 kaşık un (organik tam buğday kullandım)

Tuz, karabiber, nane, yeni bahar, kıyılmış maydonoz

pazısarmaHazırlanışı:

1 çay bardağı pilavlık bulgur üstünü örtecek kadar ılık suda ıslanıp 10 dakika kadar bekletilir ve ardından süzülür. İnce ince kıydığımız soğan, domates püresi, maydonoz ve baharatlarla karıştırılır. Bağlayıcı olarak iki kaşık un eklenir ve karıştırılır. Pazı yaprakları ılık suda çok kısa bekletilir ve yumaşamaları sağlanır. Yaprağın büyüklüğüne göre kaldıracak kadar harç doldurulur ve sarılır. Tencerinin dibine sarılamayacak kadar küçük pazı yaprakları ve sapları serilip zemin yapılır. Dolmalar üstüne dizilir, üstünü örtecek kadar su ve biraz zeytinyağı ile 30 dakika pişirilir. Biz üstüne evde yaptığımız yoğurdu ve tereyağında yaktığımız pul biberi ekledik, afiyetle yedik.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.