LGBTİ+Manşet

Hindistan’da translar üçüncü cins olarak tanındı

0

Hindistan Yüksek Mahkemesi, transların nüfus cüzdanı, pasaport ve ehliyetlerdeki cinsiyet kısmında tıpkı kadın ve erkekler gibi tanımlanarak cinsiyet hanesine trans yazılmasını öngören kararı kabul etti. Mahkeme, “herkes kendi cinsiyetini seçme hakkına sahiptir,” hükmünde bulundu.

india_third_gender_jpeg-049aa

Translar Kamusal Haklardan da Yararlanabilecek

Karara göre, translar da artık kadınlar ve erkekler gibi evlat edinebilecek ve tüm kamusal haklardan üçüncü cins olarak eksiksiz yararlanabilecek. Bu çerçevede translar üçüncü cins olarak memur olabilecek ve her türlü kamu dairesinde çalışabilecek. Ayrıca seçmen kütüklerinde ve oy pusulalarında da cinsiyetleri trans olarak belirtilebilecek.

Hindistan’da yaşayan yaklaşık 2 milyon transın büyük bölümünün düğünlerde ve doğumlarda dans ederek ve şarkı söyleyerek yaşamlarını kazandığı, diğerlerinin dilencilik veya seks işçiliği yaptığı biliniyor.

Transları üçüncü cins olarak tanıma kararı, Aralık ayında eşcinsel ilişkilerin ülkede yeniden suç olarak kabul edilmesinin ardından geldi. Kararda Yargıtay, Delhi Yüksek Mahkemesi’nin 2009’da eşcinsel ilişkileri suç olmaktan çıkaran hükmünü iptal etmişti.

(Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.