İklim Krizi

Şirket liderlerinden “trilyon ton” bildirisi

0
coal

Fotoğraf: DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images

İngiltere tahtının varisi ile bir araya gelen şirket yöneticilerinin oluşturduğu Galler Prensi’nin İklim Değişikliği Şirket Liderleri Grubu Cambridge Üniversitesi’nin yönlendirmesi ile hazırladığı Trilyon Ton Bildirisi’ni 8 Nisan’da yayınladı. Aralarında Shell, Adidas, Unilever gibi şirketlerin bulunduğu 70 şirket bağlayıcılığı olmayan bu bildiriyi imzalayarak, hükümetleri karbon emisyonlarını 1 trilyon ton seviyesinde tutma konusunda adım atmaya çağırıyor.

Eylül 2014’de BM Genel Sekreterliğinin dünya liderlerini bir araya getireceği İklim Zirvesi ve 2015′te Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı öncesi, hükümetleri anlaşmaya zorlama amacında olan şirketler,  IPCC’nin son raporunda vurguladığı ısınmanın 2 °C altında kalması için emisyonların 1 trilyon tonu aşmaması gerektiğini baz alarak bu değerin aşılmasının yol açacağı felaketlere dikkat çekiyor. Bu karbon bütçesinin yarısından fazlasının (579 milyar) şimdiye kadar salındığı ve bu hızla gidildiğinde 30 yıl içerisinde 2 °C seviyesinin aşılacağı belirtiliyor.

Bildirinin, öne çıkarılmasını istediği hedefler şunlar;

1)      Hedefler ve zaman çizelgesi oluşturulmalı: Emisyonların net sıfır noktasına getirilmesi için zaman planı belirlenmeli ve küresel olarak bu azaltmanın sağlanabilmesi için her ulus net sıfır noktasına ulaşabilmek için kendi kısa yollarını geliştirmeli.

2)      Enerji sistemlerinde dönüştürülmesi : Enerji ile olan ilişkilerimiz yeniden formüle edilmeli ve enerji sistemimiz tamamen dönüştürülmelidir. Bu dönüşüm gerçekleşmezse net sıfır hedefine ulaşılması imkansızlaşır.

3)      Fosil yakıtlar için açık plan belirlenmeli : Enerji sistemlerinin dönüştürülmesinin bir parçası olarak fosil yakıtlar özel olarak incelenmeli ve emisyonlarla ilişkilerine bakılmalıdır. Fosil yakıtlara yönelik özellikle kömüre yönelik net planlar yapılmadığı sürece 1 trilyon ton hedefi yakalanamayacağı açıktır.

4)      Değişim büyüklüğü ve hızı arttırılmalı : İklim değişikliğinin riskleri ile baş edebilmek için değişimin ölçüsü ve hızı arttırılmalıdır.

Bildirinin sözcülerinden Unilever CEO’su Paul Polman’ın yaptığı konuşmadaki satır başlıkları ise şu şekilde;

Filipinlerdeki aşırı hava olayları nedeniyle gemi güzergahlarının iptal olması, aşırı soğukların ABD’de fabrikayı kapatmaya zorlaması, İngiltere’de sellerin dağıtım ağını bozması gibi doğal afetler, şu an Unilever’e yıllık 300 milyon Avro’ya mal olmaktadır.

İlk defa fark ettik ki, harekete geçmemenin maliyeti, harekete geçmenin maliyetinden daha fazla olmaya başlamıştır. Artık harekete geçmemenin bedelini ödeyemeyiz. Kelimenin gerçek anlamıyla bu bedeli ödeyemeyiz.

Tüm sorunları şirketler olarak tek başımıza çözemeyiz. Çerçeve sözleşmelerine ve politik sinyallere ihtiyacımız var.

Geçen yıl yapılan bir araştırma sadece 90 şirketin endüstri çağından bu yana üretilen sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte ikisini üreterek iklim krizine neden olduğunu belirtiyordu. Bu 90 şirket arasında Shell, Chevron, Exxon ile başka petrol ve gaz şirketleri bulunuyor.

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.