ManşetTarım-Gıda

Kars peynirine tarihi bakış

0

Kars peynirinin İsviçre’nin Gruyère kentiyle ne alakası var?  Bu lezzetli yiyecek hangi toplulukları birbirine bağlıyor? Peki günümüzde peynirciliğin yaşadığı sorunlar nedir? Bu hafta gerçekleşecek bir panel ve sergide bu ve bunun gibi soruların cevabını bulmak mümkün olacak.

kars_peynirciligi_gorsel_1

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Tarih Vakfı ortaklığında yürütülen “Kars Peynirciliğinin Tarihinin Araştırılması ve Yazımı Aracılığıyla Bölgenin Eko-Kültür Turizminin Desteklenmesi Projesi’ bu Perşembe (17 Nisan) Levent Kültür Merkezi’nde görücüye çıkıyor.

Kars Peynirinin 150 yıllık tarihi 

Türkiye’ye Kars’la özdeşleşen gravyer peynirinin İsviçre’den yola çıkıp Balkanlar’dan ve Karadeniz’in kuzeyinden geçerek önce Rusya, Kafkasya ve son olarak da Anadolu’ya ulaşan yolculuğu “Alplerden Kafkaslara – Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi” sergisinde izleyiciye ulaşacak. Sergide, Kars peynirinin hikayesinin yanı sıra Kars’ın insanları, mandıracılık ve sütçülük kültürü ve Kafkasya’nın isimleri pek az duyulan halklarını tanımak mümkün olacak.

kars_peynirciligi_gorsel_4

Sergi açılışından önce düzenlenecek “Kars Peynirciliğinin Dünü, Bugünü ve Geleceği” panelinde konunun uzmanı tarihçiler, gastronomlar, mandıracılar ve müzeciler eşliğinde Kars peynirciliğinin tarihi konuşulacak. Kars peynirinin üretim ve pazar bağlamında günümüzde karşılaştığı sorunlar masaya yatırılacak ve geleceğine dair öneriler sunulacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü Direktörü Deniz Ünsal’ın moderatörlük yapacağı panelde, Tunceli Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Candan Badem, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Örs, Emmental Peynir Müzesi girişimcisi Andreas Bigler, SERKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Özdoğan, Gürcistan’da Rus Dili ve Edebiyatı öğretmeni ve bağımsız araştırmacı Tamaz İskandarov, SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu konuşmacı olarak yer alacak.

17 Nisan Perşembe günü saat 14:00 – 18:00 arası gerçekleşecek panelin ardından 18.00’de sergi açılacak. “Alplerden Kafkaslara – Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi” sergisini 1 Mayıs’a kadar görebilirsiniz.

Yer: Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi (Çalıkuşu Sk. No: 2 Levent, İstanbul)

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.