İklim KriziManşet

IPCC’nin son raporu yayınladı: İklim değişikliğini durdurmak için tek çözüm yenilenebilir enerji

0

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 5. Değerlendirme raporunun son bölümü pazar günü yayınlandı. İklim değişikliğiyle mücadele için yapılması gerekenleri araştıran rapordan çıkan sonuç, hükümetlerin en kısa zamanda yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

_74217706_74217705

‘Yenilenebilir enerji santrallerinin 2050’ye kadar 4 katına çıkması gerekiyor’

194 ülkenin üye olduğu IPCC’nin, iklim değişikliğinin bilimsel verileri ve insan yaşamına etkilerini değerlendiren ilk iki raporunun ardından, bundan sonraki mücadele yöntemlerini masaya yatıran üçüncü raporu dün Berlin‘de açıklandı. 1250 biliminsanı tarafından hazırlanan rapora göre her on senede neredeyse ikiye katlanan karbon emisyonunu engellemek ve küresele ısınmayı 2 derecede tutmak için halen çok geç değil; bunun için yapılması gerekense küresele ölçekte 2050 yılına kadar düşük karbonlu enerji üretimini yaklaşık dört katına çıkarmak.

‘Yenilenebilir enerjiye dönmek ekonomik büyüymeyi baltalamayacak’

Raporda ayrıca, küresele ısınmayla baş etmenin en ucuz ve en az riskli yolunun fosil enerji üretiminden vazgeçmek olduğu da vurgulanıyor. Fosil yakıtın yerine geçecek yenilenebilir enerjinin ise uygun fiyatlı olduğu belirtiliyor. Rapor, böylece geçtiğimiz haftalarda Exxon Mobile‘nin yaptığı açıklamadaki gibi, ‘karbon emisyonlarını ve fosil yakıt kullanımını azaltmanın dünya ekonomisini baltalayacağı’ savını da çürütmüş oldu. Zira IPCC raporuna göre, devletlerin fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye dönmesi ve bu yönde yapacağı harcamalar yıllık ekonomik büyüme oranlarının sadece yüzde 0.06′sını kesintiye uğratacak. Raporun ekonomi bölümünün koordinatörü olan Dr. Ryer Gerlagh, ‘gelişmekte olan ülkeler her sene yüzde 5 değil, yüzde 4.9 büyüyebilir, örneği İngiltere (gibi gelişmiş olan ülkeler) de yılda yüzde 2 değil, yüzde 1.9 büyüyebilir. İstatistiksel olarak bu ikisi arasında bir fark olmayacak’ dedi.

_74217586_74217585

‘Eyleme geçme gecikirse maliyet artar’

Raporda ayrıca, hükümetler eyleme geçmeyi ertelerse maliyeti artacağı uyarısında bulunuldu.

Avrupa Birliği iklim değişikliği komisyon başkanı Connie Hedegaard raporla ilgili ‘beklemeye devam ettikçe bedeli daha fazla ve geri dönüşü daha zor olacak’ açıklamasını yaptı. ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry ise ‘rapor, iklim değişikliğini yönetebildiğimiz takdirde sahip olacağımız küresel ekonomik şans hakkında bir uyarı çağrısı’ dedi.

(Guardian/BBC/Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.