Kültür-SanatManşet

‘Arada’ olanların hikayesi Sahne Cihangir’de

0

Avusturya’dan İstanbul’a konuk olan ‘Cocon’ tiyatro topluluğunun oyunu ‘InBetween/Arada’ bu akşam ve yarın akşam Sahne Cihangir’de sahnelenecek. Ekipte Esmeray da var.

20140403_174658

Sahnede üç yabancı: Esmeray, Zeynep ve Nick. Avusturya’da turneye çıkmışken bir yönetmenin peşinden turneyi yarıda kesip tiyatro ekibine katılan Esmeray, histerik kahkaların arasına gerçekleri sıkıştıran Zeynep, İngiltere’den gelen ve kimsenin hakkında pek birşey bilmediği Nick.. Üçünün rollerine hazırlanmasıyla başlayıp iki kadın ve bir erkek, bir kadın ve bir trans, bir erkek ve bir trans, bir ‘medeni’ ve bir göçmen ya da bir insan ve ‘kendisi’ arasındaki ilişkiye uzanan; önyargıları masaya yatıran, hem toplumun hem de insanın içini dışına çıkaran bir oyun ‘InBetween/Arada’.

Avusturya’dan gelen Cocon topluluğunun Türkiye’de sahnelediği oyunun üçüncü durağı İstanbul oldu. Daha önce Ankara’da ‘Ethos Uluslararası Tiyatro Festivali’ne uğramış, sonra Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenmiş olan ‘Arada’, Cuma gününe kadar İstanbul’un bağımsız tiyatro sahneleri arasında müstesna bir yere sahip olan ‘Cihangir Sahne’yi mesken edinecek.

Hırvat oyun yazarı Barbara Markovic’in metni, Emel Heinreich rejisiyle sahneye taşınıyor. Oyunda kendi ismiyle yer alan karakterlerden biri olan Esmeray’a yabancı değiliz; yıllardır devam eden ‘Cadının Bohçası’ performansında kendi hayat hikayesini anlatıp kah kahkaha attıran kah gözleri yaşartan Esmeray, toplumsal cinsiyetini ve toplumun bu yönelime çarpık bakışını ustaca ortaya seriyordu ya, benzer bir derdi olan oyunda onu izlemek epey ilginç.

Uzun yıllardır Avusturya’da yaşayan ve 2007 yılında Avusturya’da ‘halkın en beğendiği kadın oyuncu’ ödülünü kazanan Zeynep Buyraç ise sahneye öylesine hakim ve o kadar vurucu bir oyunculuğu var ki kendisini izlemek bile başlı başına bir deneyim. Oyunun dans ayağını oluşturan Nick Mortimore’un performansı da ayrıca kayda değer.

20140403_174745

Esmeray Özadikti, Emel Heinreich,Nick Mortimore ve Zeynep Buyraç

‘Arada’nın başında bağlantı kuramadığınız metin ve reji, ilerleyen dakikalarda kat kat açılırken kendinizi hikayenin içinde buluyorsunuz.
Cocon ekibi ‘Arada’ oyununun ‘kültürel ve politik cinsiyet dayatmaları arasında sıkışmış, kendi bedeninde hapis, arada kalmış hayatları sahneye taşıdığını’ söylüyor.

‘En kötüsünü’ bulanların ve ondan kurtulanların hikayesini anlatan oyunun dünyayla ilgili söyledikleri iddialı gibi gelse de herkesin hayatına dokunuyor : ‘Dünya adaletsiz ve sürprizlerle doludur, dünya adaletsiz ama sürprizlerle doludur’.

‘InBetween/Arada’, 3 Nisan Perşembe ve 4 Nisan Cuma Saat 20.30’da Cihangir Sahne’de.
Cihangir Sahne: Ağa Hamam Caddesi, Taktaki Yokuşu 2B Cihangir/İstanbul(Firüzağa Camii ve kahvesi arkası, Ağa Bilardo yanı)

Künye: 
Oyuncular: Zeynep Buyraç, Nick Mortimore ve Esmeray Özadikti
Reji: Emel Heinreich
Oyun yazarı: Barbara Marković
Dramaturji: Reinhard Eisendle ve Emel Heinreich

(Gözde Kazaz / Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.