ManşetSivil ToplumUncategorized

Yerel seçim öncesi partilerin ekoloji karnesi

0

Yerel seçime dört gün kala, icraatler ve vaatler meydan mitinglerinde havada uçuşuyor. Hangi parti daha fazla oy oranına sahip olacak bilinmez, fakat 31 Mart’ta başlayan yeni dönemde partilerin ekolojiye ve doğa sorunlarına bakış açıları neydi, çözüm önerileri nelerdi hatırlayabilmek için seçim bildirgelerini bir araya getirdik. İşte HDP, CHP ve AKP‘nin belediyecilik anlayışında doğanın yeri ve İstanbul’un ekoloji sorunlarına önerileri:

HDP

Yerel seçim yarışında demokratik yerelden yönetim anlayışını belediyecilik siyasetinin merkezine koyan HDP, seçim bildirgesinde Kuzey Ormanları, HES, Akkuyu nükleer santrali mücadelerine atıfta bulunarak yerel ekoloji mücadelerine destek vereceğini açıklıyor; çevre, ulaşım ve bayındırlık hizmetlerinde asıl yetkinin yerel yönetimlerde olması gerektiğini belirtiyor.

Ekran Resmi 2014-03-24 11.49.50.png

Ekolojik temelli bir kentsel planlamayı savunan parti, tarım alanları, su, orman, ekosistem ve meraları korumayı, organik tarımı desteklemeyi taahhüt ediyor.

Enerji konusundaysa, nükleer ve termik santraller, HES, kayagazı gibi enerjilerin yerine yenilenebilir eneji anlayışının geliştirilmesi gerektiğini savunuyor.

‘Barajların çevresinde yapılaşma olmayacak’

İçme suyunun ticarileştirilmesine karşı çıkan parti, barajların ve derelerin çevresinde yapılaşmaya izin vermeyeceğini belirtiyor, geçimlik tarımda kullanılan suyun temel ihtiyaç kadarını ücretsiz dağıtacağını belirtiyor. Ayrıca partinin ‘yoksullukla mücadele’ planlarının arasında yereldeki tarım ve hayvancılığın ekonomik ve sosyal olarak desteklenmesi yer alıyor. Ormanlarda her türden ticari faaliyetin yasak olması gerektiğini belirten HDP, orman ekosistemini korumayı hedefliyor.

‘Mega projeler iptal edilecek’

Somut projelerle ilgili olarak, İstanbul’da yapılması planlanan 3. Köprü ve 3. Havalimanı projelerinin iptal edilmesini savunan HDP’nin İstanbul Büyüşehir Belediye Başkan Adayları, seçilirlerse ekolojik dengeyi bozan tüm çılgın ya da mega projelerin iptal edileceğini açıkladı.

CHP

CHP, yerel seçimler için hazırladığı ve seçim vaatlerinin genel çerçevesini oluşturan ‘Taahhütname’de hava, su, gürültü ve toprak kirliliğini ortadan kaldırarak kentin doğasını koruyacağını ve çevreyle uyumlu enerji kaynakları kullanımına özendireceğini savunuyor. Ayrıca kent bitkileri ve hayvanlarına azami özen göstermek de partinin verdiği sözler arasında.

Ekran Resmi 2014-03-26 11.10.18.png

CHP seçim afişi

‘Kent peyzajı bitkileri yakındaki kırsalda üretilecek’

Parti  ‘halkçı’ belediye anlayışında önceliklerini tanımlarken, “temiz bir şehir ve temiz bir su sunacağı”, ‘kent peyzajında kullanılacak bitkilerin bölgelerin yakınındaki kırsal alanlarda üretileceği, böylece üreticiye de destek sağlanacağı’ ve ‘hayvan haklarının korunacağını’ belirtiyor.

3. Havalimanı ve 3. Köprü’ye evet

İstanbul’un ekosistemi tehlikeye sokan somut projeleriyle ilgili CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mustafa Sarıgül, 3. Havalimanı projesini desteklediklerini, yerinin Kuzey Ormanları’ndan Silivri’ye kaydırılması gerektiğini söylüyor. 3. Köprü’nün de devam etmesini savunan Sarıgül’e göre, ağaç kıyımını azaltmak için tünel usulüyle yol açılabilir.

Sarıgül’ün park ve yeşil alanlar konusundaki en ‘iddialı’ vaadiyse Levent’te bulunan Milli Savunma Bakanlığı’na ait olan İstanbul Harp Akademilerinin karşısındaki 370 dönümlük araziye yapmayı planladığı park.

AKP

‘Zenginleşme uğruna tabiatın tahribi gelecek nesillerden çalmak’

AKP, yerel seçim bildirgesinde çevreyi “ata mirası, ana kucağı ve biricik hazine” olarak adlandırırken ‘zenginleşme uğruna insanın, tabiatın ve kültürel varlıkların tahrip edilmesini gelecek nesillerin haklarının çalınması’ olarak tanımlıyor.

Çevre ve ekonomik değer arasında denge kurarak yaşam standartlarını yükselteceğini savunan parti, çevre sorunlarıyla ilgili yapılacaklardan ziyade şimdiye kadar yaptıklarını ortaya koymayı tercih ediyor: parklar, atık su araçları, kanalizasyon ve arıtma sistemleri, bisiklet yolları, su tesisleri ve çevre temizlik araçları partinin çevreyle ilgili icraatleri olarak sunuluyor.

Ekran Resmi 2014-03-26 11.17.02.png

‘2040’a kadar su sorunu yok’

Su kaynakları konusunda İstanbul’da Gördes, Melen ve Yeşilçay barajlarının su ihtiyacına çözüm olduğunu savunan AKP, 2040’a kadar su ihtiyacının karşılanmasını hedefliyor.

Enerji konusunda ise yenilebilir enerjiye yönelmek amacında olduğunu savunan parti, yenilenebilir enerjinin enerji üretimindeki payının en az yüzde 30 olacağını belirtiyor.

Dikilecek ağaçlar, 8.175 hektarlık yok olacak orman

AKP orman alanları konusundaysa ‘orman gelirlerini’ arttırmakla övünürken dikilen ağaç sayısının çoğaldığını savunuyor.

Somut olarak, iktidara geldiği 2002 yılında beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten AKP,  bilim insanları, meslek odaları ve bazı vatandaşların muhalefetine rağmen devam eden 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul projelerinin müellifi. Ayrıca Gezi Parkı’na Kışla projesi de kentlilerin direnişiyle şimdilik geri çekilmiş gibi görünüyor. Dolayısıyla partinin belediyecilik anlayışı, Kuzey Ormanları’nın 8.175 hektarı da dahil yok edecek projelerin doğrudan ve dolaylı ekolojik zararlarının da temel sorumlusu.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.