ManşetSivil Toplum

1 milyona yakın asker kaçağı oy kullanamayacak

0

Yerel seçime sayılı günler kalmışken, asker yoklama kaçakları ve bakayalar oy kullanmaya gittikleri okul kapısında yakalanma riskiyle karşı karşıya. Vicdani Ret Derneği konuyla ilgili bir açıklama yaparak ‘uygulamanın anaysal bir hak olan seçilme ve seçilme hakkının engellenmesi anlamına geldiğini’ belirtti.

700_bin_kisiye_yerel_secim_soku_h19648

Açıklamada, 2007 yılından beri uygulanmayan  “asker kaçaklarının GBT (Genel Bilgi Toplama) ile yakalanması”işleminin 2013 yılı Ekim ayında tekrar başladığı; bu durumda 30 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde haklarında mahkemece verilmiş yakalama emri olanlar dışında sayıları 1 milyona varan ‘asker kaçakları’nın büyük bir kısmı yakalanma korkusuyla oy kullanamayacakları vurgulandı.

Vicdani Ret Derneği (VR-DER) adına eşbaşkanlar Merve Arkun ve Oğuz Sönmez‘in yaptığı açıklama şöyle:

“Oy verme hakkının kullanımı engellenmektedir”

“Aileleriyle birlikte milyonlarca insan, evden, işten ya da çıktığı seyahatten polis tarafından gözaltına alınma, 50 bin liraya varan para ve hatta hapis cezası tehditleri ile korkulu bir yaşamın içine sokuldu. Milyonlarca insan ekonomik ve sosyal anlamda bir izolasyona maruz bırakıldı.”

“Anlaşılmaktadır ki; 30 Mart’ta yapılacak olan Yerel Seçimler ile bu kanayan yara bir kez kaşınacak, Anayasal bir hak olan “seçme ve seçilme hakkı”, sayıları 1 milyona varan ‘asker kaçakları’na kullandırılmayacaktır. Yakalanma, askere alınma, para cezası gibi korkularla sandığa gitmeyecek olan ‘asker kaçakları’ için derhal bir açıklama yapılmalı, oy verme hakkının kullanımı engellenmemelidir.

“Düşünün ki; toplam seçmenin yüzde 2’si askerlik sorunu nedeniyle oy kullanamayacak. Böylesi bir seçimin adil ve demokratik olduğu söylenebilir mi? Bu durumda seçimin inandırıcılığına ve güvenilirliğine gölge düşmez mi?”

Asker kaçakları için sandık başında tutanak tutulacak

Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 4 Aralık 2012 tarihinde yapılan protokol gereği, yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranma işlemlerine, Jandarma Genel Komutanlığı’nca 25 Eylül 2013 ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce 3 Ekim 2013 tarihinden itibaren başlandı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, seçimlerde, bakaya ve yoklama kaçaklarının oy kullanabileceklerini belirti. Fakat oy kullanan yoklama kaçakları ve bakayalar için sandık başında tutanak tutulacak. Asker kaçakları para cezasını ödeyerek asker kaçağı olmayı sürdürecek ya da askerlik şubesine gönderilecek. 

Emniyet’in elinde 30 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacak bakaya ve yoklama kaçaklarının da bir listesi bulunuyor.

2 milyon 140 bin kişi askerliğini tecil ettirdi

Son ayların verilerine göre 2 milyon 140 bin kişi askerliğini tecil ettirdi. 279 bin 318 kişinin yurt dışında bulunduğu için, 338 bin 954 kişi eğitiminden, 2 bin 856 kişi hapisten, 2 bin 660 kişi hastalıktan dolayı askerliğini tecil ettirdi. 208 kişi de TUS ertelemesinden yararlandı. 6 bin sporcu ile 56 bin 305 polis de tecil hakkını kullanıyor.

(demokrathaber/Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.