GündemManşet

AİHM’in Uğur Kaymaz kararı: Yaşam hakkının ve etkin soruşturma yükümlülüğünün ihlali

0

21 Kasım 2004’te Mardin Kızıltepe’de polislerce öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın AİHM’e taşınan davası bugün sonuçlandı. AİHM, Türkiye’nin yaşam hakkı ve etkin soruşturma yükümlüğünün ihlalini[1] tespit etti. Karara göre hükümet başvurucu Kaymaz ailesine 313 bin Euro tazminat ödeyecek.

tumblr_mivry7XHqi1r7bt9ko3_1280

AİHM, polis operasyonunun ölüm riskini en aza indirecek şekilde planlanmadığını ve yürütülmediğini, ayrıca Uğur Kaymaz ve babasına karşı kullanılan ve ölümle sonuçlanan müdahalenin “gerekli” bir müdahale olmadığın karar verdi.

2004 yılında babası Ahmet Kaymaz’la birlikte öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın bedeninden 13 kurşun çıkmıştı. İHD, olayla ilgili hazırladığı raporda Kaymaz’ın sırtına isabet eden 9 merminin 50 cm’nin altında bir yakınlıktan ateşlendiği ifade etmişti.

İç hukukta meşru müdafaa gerekçesiyle polislere beraat kararı

İç hukuk yollarıyla çözülemeyen davada 2007 yılında baba oğulu öldüren dört polis için beraat kararı çıkmıştı. Gerekçe, “polisin eylemlerinin savunma sınırını aşmaması ve meşru müdafaa” olarak gösterilmişti.

AİHM, başvuru incelemesi devam ederken Türkiye tarafına “Öldürülmeden olmaz mıydı?” sorusunu yöneltmiş; savunmada “polislerin açtığı ateş yasal yetkilere uygundu” cevabı verilmişti. AİHM, bugün sonuçlanan davada, Uğur Kaymaz ve Ahmet Kaymaz’a karşı uygulanan ve ölümle sonuçlanan müdahalenin gerekli bir müdahale olmadığına karar verdi.

[1] Yaşam hakkı ve işkence yasağı ibaresi takipçimiz @civilwars’un Twitter’dan uyarısı üzerine yaşam hakkı ve etkin soruşturma yükümlülüğün ihlali olarak değiştirilmiştir.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.