EnerjiManşet

Karabiga’da termik santrale hayır!

0

Türkiye’nin zehir saçan bacası olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Çanakkale’de bugün protesto vardı. Karabiga bölgesinde kurulması planlanan kömür termik santralinin ÇED toplantısını bölge sakinleri tarafından engellendi. Daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olan CENAL kömür santrali yetkilileri yeni ÇED raporunu, projeyi üçe bölüp aldı.

Karabiga’da Cengiz İnşaat ve Alarko (CENAL) tarafından kurulması planlanan CENAL Kömür Termik Santrali Enerji İletim Hattı ile ilgili bugün gerçekleşen Çevre Etkisi Değerlendirme (ÇED) Halk Bilgilendirme Toplantısının sonlanmasına halk izin vermedi. Karabiga Çevre Platformu ve Çanakkale civarından gelen halk, toplantı sırasında üzerinde “Termik Santral İstemiyoruz” yazan 8 metrekarelik bir pankart açtı. Halk, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Herkesin dönebileceği bir köyü olsun”, “Termik santral ölüm getirir”, gibi pankart ve sloganlarla ÇED heyetini protesto etti.

DSC00938

“yaşam alanlarımız, nefesimiz için mücadele ediyoruz”

Karabiga Çevre Platformu Sözcüsü Aslı Badem, “Yurtdışından gelen kömürü burada yakıp bizi zehirleyecekler, külünü bırakacaklar, enerjiyi başka yere götürecekler. Enerji bağlılığımızı yerel halkı zehirleyerek bitirmek bir çözüm değildir. Yaşam alanlarımız, soluduğumuz nefesimiz için mücadele ediyoruz. Proje yaşam alanlarımıza ve tarım alanlarımıza çok yakın.”dedi. Badem, kömür termik santrali yerine bölgedeki rüzgar potansiyelinin kullanılmasını talep ettiklerini söyledi, daha öncesinde olduğu gibi bu ÇED olumlu kararına da dava açacaklarını belirtti. 

ÇED raporunu almak için proje süreci üçe bölündü termik-santral--HI-631418

Yaşam alanının bir kilometre yakınında bulunan  kömür termik santral inşaatıy daha önce dava konusu olmuştu. Biga Çevre Platformu, Çanakkale TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası adına Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Komisyonu avukatları tarafından açılan dava sonucunda Çanakkale İdare Mahkemesi projenin yürütmesinin durudurlamasına karar vermiş, inşaat durdurulmuştu. CENAL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden başvurarak bir bütün olarak yürütülmesi gereken ÇED Sürecini üçe ayırarak, Liman, Atık Depolama Sahası, Derin Deniz Desajı ve Enerji Santrali olarak 3 ayrı ÇED Kararı aldı.

Bölgede 10’dan fazla termik santral projesi var

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu Pınar Aksoğan, ÇED raporunun üçe bölünüp alınmasıyla ilgili olarak; özellikle atık depolama sahasınında santralden bağımsız olarak rapor almasının hiçbir mantığa uymadığını belirtti.  Aksoğan, şu anda Çanakkalede işleyen iki termik santralin yanında,  yapılması planlanan santral sayısının 10’dan fazla olduğunu söyledi. 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.