İklim KriziManşet

20 yıl içinde Hamburg’da otomobil kalmayacak

0
Görsel: weburbanist.com Yeşil Ağ hem bir iklim değişikliği ile mücadele unsuru hem de bir rekreasyon alanı olarak planlanıyor
Görsel: weburbanist.com Yeşil Ağ hem bir iklim değişikliği ile mücadele unsuru hem de bir rekreasyon alanı olarak planlanıyor

Görsel: weburbanist.com
Yeşil Ağ hem bir iklim değişikliği ile mücadele unsuru hem de bir rekreasyon alanı olarak planlanıyor

Hamburg Yeşil Ağ Projesi ile önümüzdeki 20 yılda yerleşim yerlerini otomobillerden arındırmayı planlıyor. Güçlü yeşil politikasi ve kararlı yenilenebilir enerji dönüşümüne rağmen Almanya için bile cesur ve iddiali bir plan, diyor Weburbanist.

Hamburg Belediyesi’nin Şehir Planlama ve Çevre Birimi adına The Guardian’a konuşan Angelika Fritsch, “Londra vb başka şehirlerde yeşil kuşaklar var. Yeşil Ağ’ın özel tarafı ise yeşil alan sistemini şehrin çeperinden merkeze kadar bağlayacak olması. 15-20 sene içinde şehri sadece bisikletle ya da yaya olarak dolaşmak mümkün olacak.” Yeşil Ağ planı tamamen gerçekleştiğinde tüm şehri saracak yeşil alan sistemi Hamburg’un %40’ını kaplayacak.

The Guardian’ın görüştüğü Yeşiller Partisi‘in Hamburg Eyalet Parlemantosu’ndaki lideri Jens Kerstan, Hamburg’un çok sayıdaki parklarıyla hep yeşil bir kent olduğunu ama Yeşil Ağ planının iklim değişikliğine adaptasyon açısından da önemli olduğunu söyledi.

Görsel: weburbanist.com Yeşil Ağ şehri otomobillerden arındırmayı amaçlıyor

Görsel: weburbanist.com
Yeşil Ağ şehri otomobillerden arındırmayı amaçlıyor

Kerstan’a göre iklim değişikliği konusunda duyarlı olan Hamburglular otomobillerinden vazgeçmeye hazır çünkü iklim değişikliğinin etkilerinin şehre yansımaları oldukça çarpıcı.

Kuzey Almanya İklim Bürosu’nun açıklamasına göre, son 60 yılda  Hamburg’da  ortalama sıcaklıklar 1,2 derece kadar arttı, Almanya Körfezi’nde de deniz seviyesi 20 santimetre kadar yükseldi.

Görsel: weburbanist.com Yeşil şehir Hamburg

Görsel: weburbanist.com
Hamburg’un nüfusu 1,8 milyon, yeşil alanların oranı %16,7

Hamburg, 1,8 milyon nüfusu ve 75.500 hektar yüzölçümü ile şu anda %16,7 oranında yeşil alana sahip bir şehir ve bu oranı Yeşil Ağ ile %40’a çıkarmayı planlıyor.

Fikir vermek açısından İstanbul için sayılara bakarsak; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 verilerine göre nüfusu 12,7 milyon olan İstanbul’un yeşil alanlarının şehrin toplam yüzölçümüne oranı %1,5.

Hamburg deniz kıyısında bir kent olmamakla beraber Elbe Nehri kıyısında  ve Kuzey Denizi’ne yakın olması nedeniyle deniz etkilerine karşı oldukça hassas. Hamburg’u etkileyen, bir çok ciddi sel baskınına neden olan fırtına dalgalarının başlıca nedeni deniz seviyesindeki yükselme ve rüzgar rejimindeki değişim 

(The Guardian, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.