LGBTİ+ManşetUncategorized

Mersinliler Pazar akşamı İsa Şahmarlı için elele Bakü’ye yürüyor

0

Mersin Yedirenk LGBT derneği üyeleri, Perşembe günü intihar eden ve Kanal 13 AZ’a verdiği röportajda en büyük hayalinin eşcinsellerin Bakü sokaklarında özgürce elele yürümesi olduğunu söyleyen İsa Şahmarlı için Mersin sokaklarında elele yürüyecek.

2 isa_sahmarli3...

İsa için elele Bakü’ye yürüyoruz” etkinliğinin 26 Ocak Pazar günü saat 17:00’de Mersin Pozcu’da Kushimato Sokağı’nın girişinde başlayacağı belirtildi. Pazar akşamı herkesi Kushimato sokağına beklediklerini söyleyen Yedirenk LGBT aktivistleri görünürlük problemi olmayan LGBT bireyler ve eyleme destek veren heteroseksüeller ile birlikte Mersin’de elele yürüyeceklerini kaydetti.

“İsa için elele Bakü’ye yürüyoruz” etkinliğinin mimarlarından Yedirenk LGBT derneği üyeleri Gizem Ondokuz, Deniz Rojda, Gülşah Ondokuz ve Zeynep Toprak’a Yeşil Gazete okurlarına bu eylemi nasıl planladıklarını, Azerbaycan ile Türkiye arasında homofobi açısından bir fark bulunup bulunmadığını ve kendi hayallerinin ne olduğunu anlatmalarını istedik

Gizem Ondokuz (26 yaşında, Öğretmen, Cinsel yönelimi Lezbiyen ve partneri ile birlikte yaşıyor)

6 Gizem Ondokuz

Gizem Ondokuz

İsa’nın videosunu izledikten sonra, “En büyük hayalim eşcinsel çiftlerin Bakü’de elele yürümesi” cümlesi beni yaraladı. Onun hayalini biz gerçekleştirebiliriz diye düşündüm. Pazar akşamı hem lgbt bireyler hem de eyleme destek veren heteroseksüeller kendi hemcinsleri ile İsa’nın hayalini gerçekleştirmek için elele yürüyecek ve topluma aynı cinsten birbirini seven çiftlerin elele dolaşabileceğini göstereceğiz.

Bu yürüyüş sonrasında da bir kampanya yapmak istiyoruz. İnternet üzerinden herkese çağrı yapacak, Türkiye ve Dünya’dan elele sokaklarda yürüme fotoğraflarının bize gönderilmesini isteyeceğiz ve bu fotoğrafları herkesle paylaşacağız.

Azerbaycan’da Türkiye’de olduğundan daha ağır bir ötekileştirme yaşandığını düşünüyorum. İsa gibi LGBT aktivisti bir gencin bu şekilde hayatına son vermek zorunda kalması bile Azerbaycan’daki durumun buradan daha kötü olduğunu gösteriyor.

Benim hayalim canımın istediği her yerde hiçbir endişe taşımadan partnerimle özgürce dolaşabilmek.

Deniz Rojda (27 yaşında, Çalışıyor, kendini Queer olarak tanımlıyor)

10 Mersin Yedirenk

Mersin Yedirenk LGBT 2012 yılında kuruldu

Biz hepimiz gökkuşağının çocuklarıyız. İsa için de geçerli bu söylediğim. İsa aramızdan ayrıldı ve gitmeden önce Bakü’de elele yürüyen eşcinsel çiftleri görmek istediğini söyledi. Bunu hayata geçirmeyi İsa’ya borçluyuz. İsa bizim kardeşimiz, gidişi ile bizim omuzlarımıza çok büyük bir yük bıraktı. Artık onun için de, onun hayali için de mücadele etmemiz gerekiyor.

Azerbaycan’ın yasalarını bilmiyorum. Türkiye’de lgbt bireylerin hayatını kısıtlayacak yasal bir düzenleme yok ama toplum baskısı gibi başka kısıtlamalar var. Yasal olarak düzenleme yapmakla sorunların çözüldüğünü söyleyemeyiz. Azerbaycan’ın Türkiye’ye nazaran daha ataerkil bir toplumsal yapıda olduğunu düşünüyorum.

Benim hayallerden çok yasalardan beklentilerim var. Anayasa’ya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği maddesinin eklenmesini bekliyorum. Nefret suçları yasası çıkarılmalı. LGBT bireylere karşı işlenen suçlarda sanık lehine verilen haksız tahrik indirimleri kaldırılmalı. 2006’da İstanbul’da katledilen Baki Koşar’ın katili kendisine ilişki teklif edildiği yönünde beyanda bulunduğu için haksız tahrik indirimi aldı.

Tüm dünyanın İsa’nın beklediği ve istediği gibi İsa’nın da renklerini taşıyabilecek bir dünya haline gelmesini istiyorum.

Zeynep Toprak ( 27 yaşında, Çalışıyor, Cinsel yönelimi Heteroseksüel)

9 zeynep toprak

Zeynep Toprak

İsa’nın videolarını izledik, onun hayalini öğrendik ve bu hayalini gerçekleştirmek istedik. İsa’yı tanımıyordum, kim olduğunu bilmiyordum ama intihar ettiğini öğrendiğim iki günden beri uyuyamıyorum ve kendimi çok huzursuz hissediyorum. Birkaç hafta önce Mersin’de trans arkadaşımız Deniz darp edilmişti ve ben o zamanda aynı şeyleri hissetmiştim.

İsa, intihar ederken bıraktığı mektubunda topluma “Günahım boynunuza” dedi. Kendi hayatına son verdi belki ama bu toplumda yaşadığı şiddetin bir sonucu.

Azerbaycan’daki durumu bilmiyorum ama eğer bir aktivist hem de gökkuşağı bayrağı ile kendini asarak intihar ediyor ise bunun çok sembolik olduğunu düşünüyorum. Oradaki homofobinin Türkiye’den daha ağır olduğunu gösteriyor bu durum.

Ben cinsel yönelimler üzerine tartışılmamasını istiyorum. Yönelim kelimesi bile beni rahatsız ediyor. Artık bu durum bir sorun olarak algılanmamalı. Heteroseksüeller nasıl rahat hareket ediyorsa, muhafazakar kesim nasıl kendi ibadetlerini yerine getirirken bir sorun yaşamıyorsa -ki bu noktada belirtmem gerekir LGBT bireylerin arasında da dinine çok bağlı insanlar var- LGBT bireylerin de rahat hareket edip sorun yaşamamalarını istiyorum.

Gülşah Ondokuz (29 yaşında, Çalışıyor, Cinsel yönelimi Lezbiyen ve partneri ile birlikte yaşıyor)

7 zeynep toprak

Soldan Sağa Mersin Yedirenk LGBT’den Zeynep, Tuna ve Gülşah

İsa’nın intiharını Azerbaycan’ın yerel medyasından duyduk. Günümüzde lgtb bireyler ile ilgili her haber internet kanalıyla anında bize de ulaşıyor. Çok üzüldük İsa’nın ölümüne. İsa hayatına son verirken bir eylem gerçekleştirdi aslında. Gökkuşağı bayrağı ile kendini astı. Ülkesindeki homofobinin önüne geçmek için yaptı bunu.

Azerbaycan’daki durumu çok fazla bilmiyorum ama buradan daha kötü olduğunu düşünüyorum. İsa’nın cenazesine katılanların taşlanması, insanların kendi acılarını yaşamalarına bile izin verilmemesi de bu düşüncemi doğrular nitelikte.

Ben Türkiye’de homofobi ve transfobinin ortadan kalkmasını,  toplumun ve ailelerin homofobiden uzak olmasını istiyorum. Nefret suçları yasası da bir an önce çıkmalı.

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.