ManşetUlaşım

İzmirli bisikletçilerden “otobüsünü üzerime sürme” eylemi

0
Otobüs kazasında polis otobüs şöförünü kusurlu buldu
Otobüs kazasında polis otobüs şöförünü kusurlu buldu

Otobüs kazasında polis otobüs şöförünü kusurlu buldu

Geçen Cuma günü günlük bisiklet antremanını yapan İzmirli milli triatlon sporcusu Tuğçe Karakaya, İnciraltı dönüşünde Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Karataş mevkiinde Eshot’a ait bir belediye otobüsünün sıkıştırması ve bisikletine çarpması sonucu kaza geçirmişti.

Bir süredir İzmir’de bisiklet yollarının yapılması ve trafikteki araç sürücülerinin yolu bisikletlilerle paylaşmasını sağlamak için eylemler yapan İzmirli bisikletçiler, yarın (Cumartesi) 10:00’da Konak Meydanı Saat Kulesi’nde buluşacaklar.

Facebook’ taki etkinlik sayfasında“Biz bisikletliler, eğitimsiz ve bilinçsiz belediye otobüs şoförleri tarafından öldürülmek istemiyoruz. Eshot ve İzulaş Şoförlerine eğitim verilsin, bilinçlendirilsin. Bisikletlilerin hayatı tehlikeye atılmasın. Artık yeter!  2014 yılında otobüslerin karıştığı bisikletli kaza haberi duymak istemiyoruz.  Yetkililer göreve, otobüs şöförleri eğitime! “ diyen bisikletçiler, “BİSİM projesi İzmir için çok önemli bir gelişme. Belediye bir taraftan gerekli önlemleri almadığı için hayatımızı tehlikeye atıyor. Fakat diğer taraftan geç kalınmış da olsa güzel projelere imza atıyor. Otobüs kazalarını protesto ediyor fakat BİSİM’i alkışlıyoruz” diyorlar.

Konak’ta buluşacak olan eylemciler, Karataş’a geçip, kaza yerinde basın açıklaması okuyacaklar. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin BİSİM projesinin açılışına katılacaklar.

Bisikletçiler sürekli eylemdeler

İzmirli bisikletçiler, motorlu araç sürücülerinin yolda kendilerini sıkıştırmasından sürekli olarak rahatsız olduklarını ve sorunu çözmek için çeşitli yollar denediklerini belirtiyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi Hemşehri İletişim Merkezi (İBB HİM) yoluyla belediyenin, otobüs şöförlerine verdikleri eğitimlerde bisikletçi görselleri kullanılması ve simülasyonlara bisikletçilerin de eklenmesi talebinde bulunulmuştu. Ayrıca, sadece sahil şeridinde ve gezinti amaçlı değil; şehrin bütün yollarında ve sportif aktivite, ulaşım vb. gibi amaçlarla bisiklet sürüldüğünü vurgulayan bisikletçiler, bütün motorlu taşıt sürücülerinin eğitimlerinde bisikletçiler hakkında farkındalık yaratılması gerektiğini belirtmişlerdi.

İzban ve Metro Eylemi başarılı oldu

İzban ve Metro Eylemi başarılı oldu

Dilekçeler yoluyla yapılan isteklerin ve Kent Konseyi’ne iletilen fikirlerin yanı sıra, her ayın son Cumartesi günü yapılan Critical Mass eyleminde toplanan bisikletçiler, motorlu taşıt sürücülerine attıkları sloganlarla amaçlarını anlatırken, yayalara da bisiklet kullanmaya çağrı yapıyorlar. Daha önce İzban ve İzmir Metrosu’na bisiklet alınması ve toplu taşımaya bisikletin entegre edilmesi için internet üzerinden organize olan bisikletçiler başarılı olmuşlardı. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi etrafında bir gün boyunca turlayarak varlıklarını ve taleplerini Büyükşehir Belediyesi’ne iletmek için eylem yapan grup, Başkan Aziz Kocaoğlu ile toplantı yapılmasını sağlamışlardı.

yılın son Critical Mass eyleminden görüntü

2013’ün son Critical Mass eyleminden görüntü

Dilekçelerin gücü adına!

Bisikletçilerin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Müdürlüğüne verdikleri çeşitli dilekçeler ve gelen yanıtları görmek isterseniz İzmir’li bisikletçi Burçak Semerci’nin Dilekçelerin Gücü Adına isimli bloğunu takip edebilir, kendi dilekçelerinizi de arşivlenmesi için kaydedebilirsiniz.

Haber: Güneş Akçay – Yeşil Gazete

(Fotoğraflar: Can Sarı)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.