ManşetYılbaşı

2013’ün en önemli 10 çevre olayı

0
Güney Afrika’da bir fil. Yasak avlanma krizi listemizin altınca sırasında. Fotoğraf : Rhett A. Butler

8- Kömür için zor zamanlar:

Birçok zengin yatırımcı karbon yoğun kömüre sırt çevirmeye başladılar. Bu yıl, Dünya Bankası, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve birçok İskandinav ülkesi, enerji finansmanında önemli bir karar değişikliğine giderek, yurtdışında geleneksel kömür santrallerini finanse etmemeyi taahhüt ettiler. Bu sırada Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Komisyon Başkanı Christiana Figueres Uluslararası Kömür ve Çevre Toplantısında kömür endüstrisinin gelecekte enerji teminindeki rolünü korumak istiyorsa, keskin dönüşümler geçirmesi gerektiğini belirtti.

9. Amazon ormanlarının yok olmasındaki sıçrama:

Beklendiği gibi; Brezilya, bir parçası olan Amazon ormanlarının yok oluş oranında geçen yılki düşük seviye kayıtlarına göre önemli bir artış olduğunu açıkladı. Önceki verilere göre tahribatta 5843 kilometrekarelik alan olarak yüzde 28 artış söz konusu. Bu tahribatın beşte üçünden fazlası Pará’da (yüzde 41) ve Mato Grosso’da (yüzde 20). Çevreciler bu artış nedeniyle geçen yıl değişen kanunu suçlasalar da, diğer analistler, para biriminin değer kaybetmesi, çiftçi ve orman tahribatını frenlemeye çalışan çiftlik sahiplerine verilen teşviklerin eksikliği ve artan mal fiyatları gibi faktörlere dikkat çekti. 2013’te orman tahribatı her şeye rağmen 2004’teki zirveden yüzde 80 oranında daha aşağıda oldu.

10. Google’ın orman haritası:

Google'un orman haritasına göre orman kaybı

Google’un orman haritasına göre orman kaybı

Araştırmacı bir ekip Dünya ormanlarının uzun zamandır beklenen haritasını açıkladı. Harita Rusya, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Endonezya’daki büyük ölçekli orman kayıpları da dahil olmak üzere, 2000 ve 2012 yılları arasındaki orman örtüsü değişikliklerini gösteriyor. Bu periyotta en yüksek tahribat oranı Malezya’da bulunuyor. Bazı eleştirmenler haritayı, ağaç koruluklarını da orman olarak saymakla itham ederken; diğerleri, küresel olarak yüksek çözünürlüklü tahribat izlemeyi de içeren daha güçlü uygulamalar için temel sağlayan bu haritanın değerini belirttiler.

Değerlendirmede finale kalan diğer önemli 6 olay için devam ediniz…

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.