ManşetYeşil Duyurular

Yeşiller/Sol: İş kazası mı cinayet mi?

0

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl örgütü bir açıklama yayınladı.  Açıklamada Alaybey tersanesinde 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ihmal ve sorumsuzluk sonucu olduğunu ileri sürülerek sorumlulardan hesap sorulması istendi.

Açıklama şöyle:

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ

SORUYOR: “İŞ KAZASI MI, İŞ CİNAYETİ Mİ?”

Ülkemizde son yıllarda giderek artan iş kazası adı altında işlenen iş cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Alaybey Tersanesinde denize indirilen “TCG Değirmendere” adlı römorkun yan yatması sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi. Yeşiller Ve sol Gelecek Partisi olarak ölenlerin ailelerinin ve yakınlarının acısını paylaşıyor başsağlığı diliyoruz.

Basına iş kazası olarak yansıyan bu elim olayın arkasında ihmal ve sorumsuzluğun yattığına inanıyoruz. Yetkililerce yapılan açıklamada, “Bakım çalışması yapılan 2 gemiden önce mayın tarama gemisinin denize indirildiği, bu sırada havuzda bulunan “TCG Değirmendere” römorkunun havuzun balans ayarının bozulması sonucu yan yattığı” ifade edilmektedir.

Bu açıklama bile tek başına yaşanan olayda ciddi ihmallerin olduğunu ortaya koymaktadır. Havuzda bulunan iki gemiden birinin denize indirilmesiyle böyle bir durumun ortaya çıkacağının hesap edilememesi, neyle açıklanabilir. Yüzer vincin olay öncesi değil de, kaza meydana geldikten sonra kullanılması ise ibret verici bir durumdur.

Her gün birer –ikişer çalışanın iş kazalarında yaşamını yitirdiğini gazetelerde okuyor televizyonlarda izliyoruz. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasına katıldığını iddia eden AKP Hükümeti, iş kazalarında üçüncü dünya ülkelerinin bile gerisinde kaldığımızı görmezden geliyor. Yaşamını yitirenlerin sayısının çok olduğu böyle olaylardan sonra iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatın Avrupa Birliği ve İLO standartlarına çekileceği söylemekte, birkaç gün geçtikten sonra ise unutulmaktadır. 2012 Haziran’ında çıkardıkları 6331 Sayılı yasa ise ertelemeler nedeniyle bir türlü uygulanmamaktadır. Kaldı ki yasayı çıkarmak yetmiyor. Denetimsizlik ve sorumluların cezalandırılmaması böylesi iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak, başta taşeron sistemi olmak üzere, giderek yaygınlaşan kuralsız çalışma uygulamalarına derhal son verilmeli, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası bir an önce yürürlüğe konmalı, çalışanların örgütlenmesi önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır, diyoruz.

Alaybey tersanesinde yaşanan bu elim olay iş kazası olarak geçiştirilmemeli, ihmal ve sorumluluğu bulunanlar yargılanmalıdır.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

İzmir Eş Sözcüleri Sevgi Çifter-Osman Doğan

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.