İklim KriziManşet

Gelişmiş ülkeler Varşova İklim Zirvesi’ nde önceki taahhütlerine geri döndü

0

Urmi Goswami imzasıyla Economic Times’ da yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Zeliha Yıldırım’ ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Varşova İklim zirvesi, Filipinler müzakerecisinin, müzakerelerden anlamlı bir sonuç çıkana kadar açlık grevine girmesi ile dramatik bir başlangıç yaptı. Ancak buna rağmen, bazı sanayileşmiş ülkelerde daha önceki taahhütlerin dışında yeni destekler konusunda anlaşma yolunda herhangi bir ilerleme belirtisi yok.

Haiyan tayfununun binlerce insanın ölümüne sebep olması nedeni ile  iklim değişikliği ile mücadele için kararlı adımlar atılmasını isteyen ve açlık grevine giren Filipinler müzakerecisi YEB Sano’ nun duyurusu, gençlik ve sivil toplum örgütlerinin dikkatini çekerken,  resmi müzakereciler bu konuda duyarsız görünüyordu.

Japonya, Avustralya, Kanada ve Rusya gibi ülkeler Kyoto Protokolü ile 2020 yılına kadar yerine getirmeleri gereken emisyon azalma hedeflerinden daha azını gerçekleştirdi. Kanada ve Rusya anlaşmaya son verirken Japonya ve Avustralya’nın Kyoto hedeflerini yakalayamayacağı görülüyor.

BM iklim sorumlusu Christiana Figueres 2020 döneminde emisyonları azaltmak için ülkelerin daha fazla çabalamalarının gerekli olduğunu belirterek zirvenin sesini bu yönde ayarladı.

Müzakerelerin açılış oturumunda ” Varşova’da yakaladığımız bu fırsatı kaçırmamız gerekiyor. Olumlu sonuçlar üretmek için sonuca odaklı olup tam zamanlı, maksimum çaba harcamalıyız. Burada yaşanan oyun değildir. 2020 hedeflerini yakalamak için etkili bir yol bulmak ve 2020 sonrasında küresel iklimin, ekonomik ve kalkınma gündemini şekillendirecek yeni bir anlaşmanın unsurlarına daha fazla netlik kazandırmalıyız” dedi.

Ancak hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler kendi ekonomik ve sosyal sorunları ile meşgul görünüyor. Daha önce 2020 yılına kadar 1990 seviyesinden yüzde 25 oranında sera gazı emisyonlarını azaltma kararı alan Japonya bu hedefi 2020 yılına kadar 2005 seviyesinin yüzde 3.8 oranında azaltılması olarak revize etti.

Reel olarak, bu hedef 1990 seviyelerinden yüzde 3 oranında artış anlamına gelmektedir. Kyoto Protokolü’nün uzantısını imzalamayı reddeden Tokyo, 2011 yılındaki Fukuşima krizi ardından nükleer güce olan bağımlılığının azaltılması hedefini beyan etti.

Avrupa Birliği, Kyoto Protokolü’ nün ikinci aşaması için belirlenen yüzde 20 azaltma hedefini artırmaya çalışıyor.

Yeşil Gazete için çeviren: Zeliha Yıldırım

Yazının özgün hali

(economictimes.indiatimes.com, Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.