Yeşeriyorum

Bir reklam ve endüstriyel hayvancılık – Zeliha Yıldırım

0

Geçtiğimiz günlerde bir restoran zincirinin yeni bir reklamı internet sayfasında yayınlandı. Şimdiden 4 milyon kişinin tıkladığı reklam filmini buradan izleyebilirsiniz.

Meksikalı restoran zinciri Chipotle firmasının, “Bostan korkuluğu” temalı yeni kampanyasının ilk videosunu izlediğimizde bunun bir reklam filmi olmadığını düşünebiliriz. Logosunu göstererek hedef kitlesi y-kuşağını uzaklaştırmak istemeyen firmanın hiçbir logosu reklamda görülmüyor. Bu reklamla aynı isimde ücretsiz bir iOs oyun da kampanyanın bir parçası.

Oscar ödüllü MoonbotStudios’ nun hazırladığı reklam filmindeki “Bostan korkuluğu” nun hikayesine Fione Apple’ ın seslendirdiği 1971 yapımı WillyWonka ve Çikolata Fabrikası adlı kült filmdeki “PureImagination” şarkısı eşlik ediyor.

Hikaye bir distopya. Doğası gereği bostanda yaşaması gereken ve yine doğası gereği kargalarla mücadele eden bir bostan korkuluğunun hayatından bir kesit görüyoruz.Bu bostan korkuluğu endüstriyel hayvancılık sektörünün devlerinden “Karga Gıdaları” adlı bir firmanın fabrikasında çalışıyor yani kargalara hizmet ediyor. Bu firmada tamirat işlerini yaparken, tavukların nasıl doğal olmayan yollarla “büyütüldüğüne”; ineklerin sütlerini sağabilmek için demirden bir kafes içinde yaşamaya mahkûm bırakıldığına tanık olur ve tüm bu gördükleri onu derinden üzer. Akşam işten sonra çiftliğine dönerken şehir dışında tarıma elverişli bir toprağın kalmadığını sadece korkuluğun bahçesinde birazcık yeşilin kaldığını görüyoruz. Bahçesine geldiğinde koparılmaya hazır bir kırmızı biber görür ve zihninde, başka türlü bir dünyanın mümkün olduğu fikri doğar. Büyük bir şevkle bahçesindeki sebzeleri toplar ve şehre döner. Bu sebzelerle yemek hazırlar ve insanlara bunu sunar. Şehir insanlarına beslenmenin başka bir yolunu göstermenin mutluluğu ile müşteri bekler. Önce küçük bir çocuk restoranı görür. Kamera yukarıya çıkarken diğer insanlarında dikkatinin çekildiğini ve restoranının isminin “daha iyi bir dünya için tarım” olduğunu görürüz.

 


Endüstriyel hayvancılığın; ormanların azalması, suların kirlenmesi, dünyadaki açlığın artması, küresel ısınmanın artması gibi sonuçlarını düşünerek bu reklâmın insanların beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesini sağlayacağı dolayısı ile saydığımız olumsuzlukların azalacağı yönünde umuda kapılabilirsiniz . Ancak bu reklam McDonalds’ ın bir zamanlar ortağı olarak gelişimine destek olduğu bir restoran zincirinin reklamıdır.

4 ülkede faaliyet gösteren 1400’ den fazla restoranı olan Chipotle firması, stratejilerinden birinin “İnsanları yiyeceklerinin nerden geldiği konusunda bilgilendirmek “ olduğunu savunuyor. Kendisini , sektördeki diğer büyük “hızlı tüketim” firmalarından ayırarak “yavaş tüketimi” desteklediğini, kestiği hayvanların yaşama koşullarının diğer firmalardakiler gibi olmadığını ve sebzelerini yerel tarımdan sağladığı vurgusunu yapıyor.

 

 

Filmdeki “bostan korkuluğu” ile kendisini özdeşleştirirken diğer hızlı tüketim firmalarını da “karga” firması ile özdeşleştirmiyor mu? Kendisini kötünün iyisi konumuna mı koyuyor? Asıl sorunu görmemizi mi engelliyor? Reklâmın yaptığı beyin yıkama mı?

Et yerken hayvanları sömürdüğümüzü düşünürsek, bu reklâm filmi ile firmanın kendini temize çektiğine inanabilir miyiz? Yorum sizin…

Zeliha Yıldırım

Kaynaklar:

http://grist.org/list/how-to-avoid-letting-chipotles-depressing-new-ad-brainwash-you/

http://theweek.com/article/index/249607/watch-fiona-apple-and-chipotle-channel-willy-wonka-to-slam-factory-farming

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.