GündemManşet

Yeşiller’den Sakharov ödülü adayları : Snowden ve Duran Adam

0


Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller grubu, sızdırdığı bilgilerle tüm dünyada büyük yankı uyandıran eski ABD istihbarat çalışanı Edward Snowden’ı AP’nin her yıl verdiği Sakharov insan hakları ödülüne aday gösterdi.

Yeşiller grubunun liderleri Daniel Cohn-Bendit ve Rebecca Harms, Rusya’ya sığınma başvurusunda bulunan Snowden’ın ‘ABD ve Avrupalı gizli servislerin gerçekleştirdiği sistematik temel hak ihlallerine ışık tutması sebebiyle onurlandırılmayı hak ettiğini’ söyledi.

Cohn-Bendit ve Harms, ‘Snowden, bizim özgürlüğümüzü savunmak için kendi özgürlüğünü tehlikeye attı’ dedi.

AP’deki Avrupa Birleşik Sol/Kuzey Yeşil Sol grubu da 2013 Sakharov Ödülü’ne Snowden’ı aday göstererek kendisi gibi insanların ‘suçlu gibi muamele göremeyeceğini ve korunmaları gerektiğini’ söyledi.

Grup, ‘[Snowden] günümüzün büyük bir skandalını, internette kitlesel olarak gözetime dair uzun süredir mevcut olan şüpheleri doğrulamak için hayatını tehlikeye attı’ dedi.

Bu yılki Sakharov Ödülü’ne aday gösterilenler arasında Gezi Parkı olayları sırasındaki pasif eylemi sebebiyle ‘Duran Adam’ olarak bilinen Erdem Gündüz de yer alıyor.

Ödül Ekim ayında açıklanacak.

Geçen yılki ödülü hapiste bulunan iki İranlı, hukukçu Nesrin Sotude ve sinemacı Cafer Penahi kazanmıştı.

 

www.euractiv.com.tr

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.