Dünya

Dünya’dan Kısa Kısa – 5 Eylül 2013 Perşembe

0

ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Suriye’ye Saldırıyı Onayladı

Dış İlişkiler Komitesi, Suriye’ye saldırı için 90 günlük bir izin veren tasarıyı onayladı. Tasarı, kara saldırısına izin vermiyor. Tasarının oylanması sırasında bir grup eylemci kırmızıya boyadıkları ellerini kaldırarak protestoda bulundu. Tasarı komite oylamasını takiben Senato genelinde de oylanacak.

Chelsea Manning Obama’dan Affını İstedi

Askeri mahkeme tarafından, Wikileaks’e bilgi sızdırmaktan 35 yıl hapis cezasına çarptırılan ABD askeri Chelsea Manning ABD Başkanı Obama’ya bir mektup yazarak af talebinde bulundu. Talepte Manning ‘ülke için endişe duyduğu için bilgi sızdırdığını’ dile getiriyor.

İtalya’da 679 kilometrelik bisiklet yolu!

İtalya’nın Kuzeyindeki büyük şehirleri birbirine bağlayacak 679 kilometrelik VenTo bisiklet yoluna İtalya Kültür ve Turizm Bakanı Massimo Bray’den destek geldi. Bray, yolun inşasının 80 milyon avroya mal olacağını, ancak; 2000 yeni iş ve senelik 100 milyon avro gelir yaratacağını söyleyerek projeye destek verdi.

Çin’de 100 ton Ölü Balık

Çin’de Huanghualao köyü yakınlarında nehirden 100 ton ölü balık toplandı. Bölgedeki bir kimyasal fabrikasından nehre sızan amonyak sonucu öldüğü sanılan balıkların tüm nehri kapladığı bildirildi.

Güneş Gemisi Yolculuğunu Tamamladı

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan en büyük gemisi MS Tûranor PlanetSolar, Atlantik Okyanusunda iklim değişikliğinin Gulf Stream akıntısı üzerindeki etkilerini araştırmaya yönelik iki aylık yolculuğunu tamamlayarak Londra’da limana yanaştı. 512 metre kare güneş paneli bulunan gemi daha önce de sadece güneş enerjisi kullanarak dünyayı turlamıştı.

Vatikan’da bir Çocuk Tacizi Skandalı Daha

Vatikan, Dominik Cumhuriyeti temsilcisi Josef Wesolowski’yi çocuk tacizi suçlamaları karşısında geri çekti. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Çocuk tacizi vakalarının engellenmesi ve sorumluluların cezalandırılması, Papa Francis’in öncelikleri arasında yer alıyor.

IMF’den Pakistan’a 6.7 Milyar Dolar

Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetim kurulu Pakistan’a 6.7 milyar dolar borç verilmesini karara bağladı.

Gabon’da Sahte Memur Skandalı

Gabon’da yürütülen bir yozlaşma soruşturması ülkede maaş alan ancak herhangi bir görevi olmayan yaklaşık 3.000 sahte memur bulunduğunu ortaya koydu. 1.5 milyon nüfuslu ülkede 70.000 memur bulunuyor.

Çad’da Sıtma Artışı

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yapılan açıklamaya göre Çad’da sıtma vakaları bir ayda 1.228’den 14.021’e fırladı. Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Enstitüsü’nden Dr. Colin Sutherland, artışın normalden kötü geçen yağmur mevsimine bağlı olabileceğini söyledi.

Şili’de Yargıçlardan Özür

Şili’de Adli Yüksek Memurlar Ulusal Birliği tarafından yapılan açıklamada ülkede Pinochet’nin iktidarda olduğu 1970’li ve 80’li yıllarda yargının temel hakların koruyucusu rolünü terk ettiği için o dönemki üyeleri adına özür dilendi.

Brezilya Parlamentosu’nda Gizli Oylama Kalkma Yolunda

Brezilya’da yaza damgasını vuran büyük sokak ayaklanmaları sonucunda, eylemcilerin baş taleplerinden biri olan Parlamento’nun her iki kamarasında gizli oylama uygulamasına son verilmesi konusunda önemli bir adım atıldı. Alt kamara oybirliğiyle gizli oylamayı kaldırma kararı aldı.

Ermenistan, Rusya ile Gümrük Birliği Yaptı

Salı günü Moskova’da yapılan görüşmeler sonrasında açıklanan gümrük birliği kararı bu ülkeyi kendi etki alanına çekmeye çalışan Avrupa Birliği’nde şok etkisi yarattı.

Uyumak İyiymiş

Biliminsanları neden uykuya ihtiyacımız olduğunu keşfetti. Beyin devrelerini koruyan myelin maddesini üreten hücrelerin uykuyla üretildiği belirlendi.

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.