İklim KriziManşet

İklim değişiyor, tarım zararlıları yayılıyor

0

Nature Climate Change dergisinde 1 Eylül tarihinde yayınlanan yeni bir araştırma, ekinlere zarar veren canlıların iklim değişikliğinin de etkisiyle yılda ortalama 2,6 km kutuplara doğru yayıldığını ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi’nden Mark Ramotowski, Exeter Üniversitesi’nden Sarah Gurr ve Daniel Bebber tarafından yapılan araştırma kapsamında, aralarında böceklerin, virüslerin, mantarların, nematodların bulunduğu farklı sınıflardan toplam 612 tarım zararlısının 50 sene içerisindeki coğrafi yayılışları incelenmiş. Araştırma bulgularına göre, zararlıların yılda ortalama 2,6 km hızla ekvatordan uzaklaşıp kutuplara doğru yaklaştığı görülürken, bazı kelebek türlerinde bu hızın yılda 20 km’ye kadar çıkabildiği gösterilmiş.

Bu durumun gıda güvenliği konusunda endişelenilmesi gereken bulgu olduğuna dikkat çeken. Dr. Bebber makaleyle ilgili yapılan bir basın açıklamasında: “Eğer zararlılar iklim değişip, havalar ısındıkça kutuplara doğru ilerlemeye devam ederse, zararlılar nedeniyle kaybedilen mahsul gıda güvenliğimiz konusunda büyük bir tehdit haline gelecek” diyerek konuya dikkat çekiyor.

Yayılmanın sebepleri arasında artan uluslararası ticaret gösterilirken, taşımalar sırasında yeni yerlere gitme şansı bulan zararlıların ancak uygun şartlarda çoğalmaya devam edebileceğine dikkat çekiliyor ve son yıllarda özellikle iklim değişikliği nedeniyle daha önce zararlılar için uygun olmayan bölgelerin de cazip hale geldiği belirtiliyor. Örnek olarak Colorado patates böceğinin daha önceleri soğuk kışlardan dolayı yaşayamadığı Finlandiya ve Norveç’te yaşamaya başlaması gösteriliyor.

Günümüzde yıllık ürünün %10-16 arasındaki oranı tarım zararlıları tarafından kullanılamaz hale getiriliyor. Araştırmacılar bu oranın kutuplara doğru yayılma devam ettikçe artacağı konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Haber: Bora Kabatepe – Yeşil Gazete

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.