İklim KriziManşet

Avrupa’da ağaçların karbon depolama hızının yavaşladığı ortaya çıktı

0

Nature Climate Change dergisinde yer alan bir araştırma avrupa kıtası genelinde ağaçların karbondioksit depolama kapasitesinin azaldığını ve emilim hızının, 2005 yılından bu yana yavaşladığını gösteriyor. Bu durumu ortaya çıkan etmen ise ağaç sayısının azalması, ormanların tahrip edilmesi ve kimi doğal afetlerin etkileri.

Dünyada ekosistemin sürekliliğini sağlayan en önemli faktörlerin başında karbon depoları geliyor. Karbon döngüsü, karbonun kara, deniz ve hava arasındaki transferine verilen ad. Ancak karbonun bir bölümü, bu döngüye karışmadan ağaçlar tarafından depolanıyor. Ağaçların karbon depolama özelliği, dünya genelinde hızla artan sera etkisine yol açan gaz salımlarını dengelemek açısından da kilit rol oynuyor.

19. yüzyıldaki Sanayi Devrimi’nden bu yana fosil yakıtlarının kullanımı ve toprak kullanımındaki değişikliğe bağlı insan faaliyetleri, bu döngüyü kökten etkiledi. Fosil yakıtların kullanılması, yerkürede depolanmış dev miktarda karbonun atmosfere karışmasını getirdi.

Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nden araştırmacı Gert-Jan Nabuur, ağaçların tüm bu insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbon artışıyla baş edemediğini söylüyor. Nabuur’a göre son 10 yılda Çin, Hindistan ve Brezilya gibi hızla büyüyen ekonomilerdeki faaliyetler de gaz salımlarının artmasında önemli rol oynadı.

(BBC)


 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.