Doğa MücadelesiManşet

Tarsus’ta “HES İstemiyoruz” isyanı, “Kör olasıca, Ocağı batasıca HES”

0

Mersin’in Tarsus ilçesi Boğazpınar köyü Gökharman Irmağı’na yapılmak istenen Hidroelektrik Santraline (HES) karşı yöre halkı Cumartesi günü Tarsus Halk Eğitim Merkezi önünde toplanarak yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Bölgede 2009 yılında yapılan Gök HES sırasında şirketlerin vaatlerine inanan köylüler ikinci kez aynı hataya düşmeme konusunda kararlı.

Basın açıklamasnı okuyan Boğazpınar HES Karşıtı Platform sözcüsü Ahmet Öztürk, “Kadıncık vadisi üzerine yapımı planlanan Akhan 1-2 HES Regülatörü ve baraj projesi hukuka aykırıdır. Enerji kılıfı altında, bütün dereler ırmaklar şirketlere satılıyor” şeklinde konuştu.

Enerji kılıfı altında bütün dereler ve  ırmakların şirketlere satılmak istendiğini ifade eden Öztürk, 2009 yılında bölgede yapılan ilk hidroelektrik santral olan Gök Hes sırasında şirket tarafından halkın kandırıldığını, ne tarım ve hayvancılık anlamında ne de doğal denge anlamında hiçbir sorun yaşanmayacağı sözlerini verdiklerini, bununla da kalmayıp tüm gençlere iş vaadinde bulunarak HES yapılan bölgenin de eskiden olduğu gibi mesire yeri olarak kullanımasının mümkün olduğunu köylülere anlattıklarını aktardı.

Gök Hes faaliyete geçtikten sonra ise asıl gerçekle yüzyüze geldiklerini söyleyen Boğazpınar HES Karşıtı Platform sözcüsü Ahmet Öztürk, “Ancak sonuçları hiç de öyle olmamıştır. İklimin ılımanlaşmasıyla köyden alınan tarım ürünlerinin rekoltesi düşmüş köylünün ırmağa girişi engellenmiş köylü ırmak yakınlardakı tarlalarına dahi girememiştir ve köylü hak etmediğ bir şekilde aşağılanmıştır. Hayvanların ırmaktaki sudan faydalanması şirket tarafından engellenerek sürü hayvancılığı zarar görmüştür. İş sözü veren şirket bu sözünü de tutmamıştır” diye konuştu.

Kör olasıca, Ocağı batasıca HES

Tarsus Halk Eğitim Merkezi önündeki basın açıklamasının ardından köylüler Tarsuslarla birlikte "HES İstemiyoruz" sloganları altında yürüdü

Tarsus Halk Eğitim Merkezi önünde yapılan basın açıklamasının ardından “Boğazpınar’da HES İstemiyoruz” pankartının arkasında toplanan ve ellerinde “Kör olasıca HES”, “Ocağı batasıca HES”, “Suyuma dokunma”, “Karasuya dokunma” yazılı dövizlerle Kadıncık Vadisi üzerinde ikinci bir HES yapılmasına asla izin vermeyeceklerini gösteren Boğazpınarlılar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Boğazpınar HES Karşıtı Platformu sözcüsü Ahmet Öztürk tarafından okunan basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

Suyumuzun, Köyümüzün, Geleceğimizin Yok Olmasına İzin Vermeyeceğiz

Basın açıklamasını Boğazpınar HES Karşıtı Platform sözcüsü Ahmet Öztürk okudu

Görmeyen gözlere, duymayan kulaklara dönmeyen dillere, yazmayan kalemlere inat yine geldik burdayız. Daha önce olduğu gibi buradan da ilan ediyoruz: bütün HES projelerinde olduğu gibi Çamlıyayla elektrik üretim A.Ş tarafından hazırlanan Boğazpınar, Olukkoyağı, Fakılar, Kenzin, Korucak ve Darıpınarı köyleri üzerinden geçen Kadıncık vadisi üzerine yapımı planlanan AKHAN 1-2 HES Regülatörü ve baraj projesi hukuka aykırıdır. Halkın geçim kaynaklarını ve doğayı yok etmeye yönelik bir prejedir.

Enerji kılıfı altında bütün dereler ırmaklar şirketlere satılmaktadır. Suyun kullanım hakkı şirketlere geçmektedir ve suyun ticarileştirilmesi yolunda korkunç adımlar atılmaktadır. yöre halkının durumu hiçbir şekilde göz önünde bulundurulmamaktadır.
2009 yılında köyümüze ktm grup tarafından yapılmak istenen 1.hes olan gök- hes bizlere süslü bir şekilde anlatılmış köyde işsiz genç kalmayacak mesire alanı olarak kullandığınız ırmağa yine mesire alanları yapacağız doğa tarım ve hayvancılık hiçbir şekilde zarar görmeyecek denilerek köylü ikna edilmiştir.

Ancak sonuçları hiç de öyle olmamıştır. İklimin ılımanlaşmasıyla köyden alınan tarım ürünlerinin rekoltesi düşmüş köylünün ırmağa girişi engellenmiş köylü ırmak yakınlarındaki tarlalarına dahi girememiştir ve köylü haketmediği bir şekilde aşağılanmıştır. Hayvanların ırmaktaki sudan faydalanması şirket tarafından engellenerek sürü hayvancılığı zarar görmüştür. İş sözü veren şirket bu sözünü de tutmamıştır.

Tüm bunlardan sonra yine aynı şirket utanmadan yeni bir HES projesiyle daha karşımıza çıktı. Bizler Boğazpınar köylüleri olarak bu projeyi engellemek adına bütün demokratik haklarımızı kullandık. Köylülerin katıldığı eylemler düzenledik. Ulusal anlamda ses getiren Karasu Kültür ve Sanat Festivali adı altında bir festival organize ettik. Güya halkın rızası alınarak yapılması gereken HES projesinin ÇED toplantısını yaptırmadık. Şirketin bütün tahriklerine rağmen biz sağduyumuzu koruduk. Bu etkinliklerin hemen hemen hepsi ulusal basında yer bulmuş ancak ne gariptir ki Tarsus’da bi kaç basın organı hariç yazılı ve görsel basın haberimizi yapmamıştır, yapamamıştır ! Tüm bu eylemlere etkinliklere ÇED toplantısının yapılmamasına rağmen yapılmış gibi gösterilerek ÇED olumlu raporunun verilmesi bizim öfkemizi daha da arttırmıştır.öfkeliyiz !

Sesimizi Türkiye’nin dört bir tarafına duyurmuşken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığının duymaması bizlerde mantıklı bir düşünce oluşturmamaktadır. Bizler yargının er ya da geç lehimize tecelli edeceğine inanıyoruz. Yargı süreci bitene kadar hiçbir şirket yetkilisini köyümüzde görmek istemiyoruz . Ayrıca köyde yanımızda olanlar başüstünde tutulacak karşımızda olanlar ise hak ettikleri gibi karşılanacaklardır.

Talebimiz şirketin bu projeden bir an önce vazgeçmesidir.

Suyumuzun, Köyümüzün, Geleceğimizin Yok Olmasına İzin Vermeyeceğiz
ve Bizler Şunu da Biliyoruz ki, Haklıyız Kazanacağız

Boğazpınar HES Karşıtı Platform”

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.